Három törvény, amely kötelez a nyugdíj-előtakarékosságra

Három törvény, amely kötelez a nyugdíj-előtakarékosságra

2016. 08. 31.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az ésszerűség és az erkölcs törvénye mellett az írott törvény is kötelez minden magyart a nyugdíjcélú előtakarékosságra - hacsak nem a gyermeke nyakába akarja varrni az időskori eltartása költségeit. A Trend FM rádióban beszéltem erről, hallgassák meg!

K Küldés K Nyomtatás
Ha ismerni akarja a jogait és a lehetőségeit a nyugdíjjal és hasonló ellátásokkal kapcsolatban, iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A Trend FM rádió Délutáni Monitor című műsorában Érczfalvi András szerkesztővel beszélgettem arról, hogy a nyugdíjcélú előtakarékosság elkerülhetetlen kényszerré vált minden fiatal és középkorú ember számára. Erre három törvény is kötelezi őket!

1.)  Az ésszerűség törvénye, hiszen ma már mindannyian tudjuk, hogy a folyó finanszírozású állami nyugdíjrendszer nem lesz képes olyan összegű nyugdíjat biztosítani már 15-20 éves távlatban sem, amely elegendő lenne az időskori életünk alapvető szükségleteinek fedezésére. Ha nem akarunk öregkorunkban nyomorogni, addig kell tennünk ellene, amíg tudunk.

2.) Az erkölcs törvénye - amely meghatározza, mi a helyes cselekedet -, hiszen egyetlen normális szülő sem akarhat kárt okozni a saját gyermekének. Márpedig pontosan ezt teszi az a szülő, aki félresöpri az öngondoskodás gondolatát, mivel ennek következtében törvényszerűen a gyermekei támogatására fog szorulni idős korában. Annál is inkább, mert a szülőtartásra a törvény is kötelezi a gyerekeket: 

3.) Az írott törvény, hiszen az Alaptörvény és a Polgári Törvénykönyv részletesen szabályozza a nagykorú gyermekek szülőtartási kötelezettségét. Az a szülő, aki felkészül a hosszú nyugdíjas éveire és nem csak az állami nyugdíjrendszer ellátására bízza magát, előre mentesítheti a gyermekeit e tartási kötelezettség alól (amelyet idén július 1-jétől immár az ellátó intézmények közvetlenül, a szülő hozzájárulása, sőt tudta nélkül is érvényesíthetnek a tartásra kötelezett gyerekekkel szemben).

Az adás itt hallgatható meg:

 

Dr.Farkas András Trend FM 20160829


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...