Fizessük saját magunknak a személyi jövedelemadónk legalább egy részét - és tudjuk meg, hogyan lehet egy dupla ajándék triplán jó...

Fizessük saját magunknak a személyi jövedelemadónk legalább egy részét - és tudjuk meg, hogyan lehet egy dupla ajándék triplán jó...

2022. 12. 14.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Még van néhány nap, hogy minden érintett kimaxolhassa az idei nyugdíjcélú megtakarításokra járó jelentős adójóváírást, és ha még nem tette meg, akkor december 31-éig például belépjen egy nyugdíjpénztárba.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Fizessük saját magunknak a személyi jövedelemadónk legalább egy részét -

és tudjuk meg, hogyan lehet egy dupla ajándék triplán jó...

 

A téma százezer forintokban mérhető fontossága és a pénz megszerzésére hátralévő idő szűkössége miatt emlékeztetem minden kedves Olvasómat, aki

- önkéntes nyugdíjpénztár tagja (vagyis az 1,1 millió nyugdíjpénztári tag egyike), vagy

- nyugdíjbiztosítással rendelkezik (vagyis az immár 460 ezer nyugdíjbiztosítási szerződő és biztosított egyike), vagy

- nyugdíj-előtakarékossági számlája van (a 93 ezer pillanatnyilag aktív számla birtokosai közé tartozik),

hogy már csak alig több mint két hete maradt a nyugdíjcélú öngondoskodás állami támogatásának maximális kiaknázására.

Az év végéig van csak idő arra, hogy az éves teljes nyugdíjcélú megtakarításaink összegét eseti befizetésekkel megnöveljük, így minél nagyobb mértékű adójóváírást kaphassunk vissza a nyugdíjszámlánkra.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok az éves teljes tagdíjfizetés (amibe a saját befizetéseik mellett a munkáltatói támogatás összege is beszámít) összegének 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot kaphatnak adójóváírásként vissza.

Ezért decemberben érdemes az év során befizetett tagsági díjak éves összegét eseti befizetéssel (lehetőleg ehhez a munkáltatót is évvégi kiegészítő támogatásra megnyerve) a lehető legközelebb növelni ahhoz a 750 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 150 ezer forintos adójóváírás.

A nyugdíjbiztosítások szerződői (akik fizetik a biztosítás díját) az éves befizetéseik teljes összegének 20%-át, legfeljebb 130 ezer forintot kaphatnak adójóváírásként vissza.

Ezért decemberben érdemes az év során befizetett biztosítási díjak éves összegét eseti befizetéssel a lehető legközelebb növelni ahhoz a 650 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 130 ezer forintos adójóváírás.

A nyugdíjcélú előtakarékossági számlák birtokosai részére az adójóváírás a -számlán az év során elhelyezett befektetés 20%-a, legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Itt természetesen az éves elhelyezés 500 ezer forinthoz közelítése lehet az évvégi cél.

A három jogcímen idén is összesen maximum 280 ezer forint igényelhető vissza az általunk befizetett személyi jövedelemadó összegéből. Ezt a pénzt nem érdemes az államkasszában hagyni, ha egyszer a törvény szerint a saját javunkra, a magunk számára adózhatunk.

Más szemléletben ez a 20%-os adójóváírás éppen olyan, mintha az év során e megtakarítási lehetőségekben elhelyezett pénzünk plusz 20% hozamot ért volna el - ami a jelenlegi hozamínséges időkben valódi vigaszul szolgálhat.

Ráadásul sok piaci szereplő különleges akciókkal is növeli a nyugdíjcélú megtakarítások vonzerejét.

Számomra a legkedvesebb ilyen program a Pannónia Nyugdíjpénztár évvégi dupla akciója, amelyben 2022. december 31-éig lehet részt vennie egyrészt a Pannónia Nyugdíjpénztárba belépni kívánóknak, másrészt a Pénztár meglévő tagjainak.

Hogy miért pont ez a legkedvesebb a számomra? Mert a Pannónia Nyugdíjpénztár az akcióban résztvevők között ajándékként velem folytatható nyugdíjkonzultációkat is kisorsol:-)

Így a nyertes Pannónia-pénztártagoknak a leendő állami nyugdíjukkal, a Nők40 nyugdíjukkal, vagy az egyéb nyugdíjszerű ellátásukkal kapcsolatos szerteágazó ügyekben írásban föltett kérdéseire a kérdező számára ingyenesen válaszolok.

A "Dupla ajándék triplán jó" akcióról ide kattintva tájékozódhat, érdemes elolvasnia!

Ennek kapcsán szíves figyelmébe ajánlom a Bankmonitor-portálon "Hogyan csökkenthetné a munkáltató a nyugdíjstresszt?" címmel megjelent anyagot is, amelyet ide kattintva olvashat el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...