Fizessük saját magunknak a személyi jövedelemadónk legalább egy részét - és tudjuk meg, hogyan lehet egy dupla ajándék triplán jó...

Fizessük saját magunknak a személyi jövedelemadónk legalább egy részét - és tudjuk meg, hogyan lehet egy dupla ajándék triplán jó...

2022. 12. 14.

Még van néhány nap, hogy minden érintett kimaxolhassa az idei nyugdíjcélú megtakarításokra járó jelentős adójóváírást, és ha még nem tette meg, akkor december 31-éig például belépjen egy nyugdíjpénztárba.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Fizessük saját magunknak a személyi jövedelemadónk legalább egy részét -

és tudjuk meg, hogyan lehet egy dupla ajándék triplán jó...

 

A téma százezer forintokban mérhető fontossága és a pénz megszerzésére hátralévő idő szűkössége miatt emlékeztetem minden kedves Olvasómat, aki

- önkéntes nyugdíjpénztár tagja (vagyis az 1,1 millió nyugdíjpénztári tag egyike), vagy

- nyugdíjbiztosítással rendelkezik (vagyis az immár 460 ezer nyugdíjbiztosítási szerződő és biztosított egyike), vagy

- nyugdíj-előtakarékossági számlája van (a 93 ezer pillanatnyilag aktív számla birtokosai közé tartozik),

hogy már csak alig több mint két hete maradt a nyugdíjcélú öngondoskodás állami támogatásának maximális kiaknázására.

Az év végéig van csak idő arra, hogy az éves teljes nyugdíjcélú megtakarításaink összegét eseti befizetésekkel megnöveljük, így minél nagyobb mértékű adójóváírást kaphassunk vissza a nyugdíjszámlánkra.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok az éves teljes tagdíjfizetés (amibe a saját befizetéseik mellett a munkáltatói támogatás összege is beszámít) összegének 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot kaphatnak adójóváírásként vissza.

Ezért decemberben érdemes az év során befizetett tagsági díjak éves összegét eseti befizetéssel (lehetőleg ehhez a munkáltatót is évvégi kiegészítő támogatásra megnyerve) a lehető legközelebb növelni ahhoz a 750 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 150 ezer forintos adójóváírás.

A nyugdíjbiztosítások szerződői (akik fizetik a biztosítás díját) az éves befizetéseik teljes összegének 20%-át, legfeljebb 130 ezer forintot kaphatnak adójóváírásként vissza.

Ezért decemberben érdemes az év során befizetett biztosítási díjak éves összegét eseti befizetéssel a lehető legközelebb növelni ahhoz a 650 ezer forinthoz, amely után jár a maximális 130 ezer forintos adójóváírás.

A nyugdíjcélú előtakarékossági számlák birtokosai részére az adójóváírás a -számlán az év során elhelyezett befektetés 20%-a, legfeljebb 100 ezer forint lehet.

Itt természetesen az éves elhelyezés 500 ezer forinthoz közelítése lehet az évvégi cél.

A három jogcímen idén is összesen maximum 280 ezer forint igényelhető vissza az általunk befizetett személyi jövedelemadó összegéből. Ezt a pénzt nem érdemes az államkasszában hagyni, ha egyszer a törvény szerint a saját javunkra, a magunk számára adózhatunk.

Más szemléletben ez a 20%-os adójóváírás éppen olyan, mintha az év során e megtakarítási lehetőségekben elhelyezett pénzünk plusz 20% hozamot ért volna el - ami a jelenlegi hozamínséges időkben valódi vigaszul szolgálhat.

Ráadásul sok piaci szereplő különleges akciókkal is növeli a nyugdíjcélú megtakarítások vonzerejét.

Számomra a legkedvesebb ilyen program a Pannónia Nyugdíjpénztár évvégi dupla akciója, amelyben 2022. december 31-éig lehet részt vennie egyrészt a Pannónia Nyugdíjpénztárba belépni kívánóknak, másrészt a Pénztár meglévő tagjainak.

Hogy miért pont ez a legkedvesebb a számomra? Mert a Pannónia Nyugdíjpénztár az akcióban résztvevők között ajándékként velem folytatható nyugdíjkonzultációkat is kisorsol:-)

Így a nyertes Pannónia-pénztártagoknak a leendő állami nyugdíjukkal, a Nők40 nyugdíjukkal, vagy az egyéb nyugdíjszerű ellátásukkal kapcsolatos szerteágazó ügyekben írásban föltett kérdéseire a kérdező számára ingyenesen válaszolok.

A "Dupla ajándék triplán jó" akcióról ide kattintva tájékozódhat, érdemes elolvasnia!

Ennek kapcsán szíves figyelmébe ajánlom a Bankmonitor-portálon "Hogyan csökkenthetné a munkáltató a nyugdíjstresszt?" címmel megjelent anyagot is, amelyet ide kattintva olvashat el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...