Újfajta nyugdíjemelést javasolnak a vágtató infláció miatt

Újfajta nyugdíjemelést javasolnak a vágtató infláció miatt

2022. 08. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ősztől tovább emelkedik az infláció, miközben a nyugdíjemelés jelenlegi módszere "a boldog békeidőben" alakult ki, amikor jóval kisebb volt a pénzromlás.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjemelésekkel, a nyugdíjprémiummal, a 13. havi nyugdíjjal, a nyugdíj megállapításával, számításával, növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt IDE KATTINTVA tegye föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Napi.hu hírportál is részletesen ismerteti az Inforádiónak adott interjúmat a nyugdíjemelések módszerének általam javasolt átalakítása kapcsán. Részletek a cikkből:

 

"A különféle gazdasági hatások miatt a drasztikusan növekvő élelmiszerárak az ősz nagy részében védtelenül érhetik a nyugdíjasok egy részét. De van egy emelési mód, amely a váratlan hatásokat kiküszöbölhetné Farkas András nyugdíjszakértő szerint.

A magas infláció miatt lesz újabb nyugdíjkorrekció novemberben, másrészt pedig a GDP-adat 3,5 százalékot meghaladó mértéke miatt lesz nyugdíjprémium is a hónapban. Így kettős pluszjuttatás jön a novemberi nyugdíj mellé – mondta Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója az InfoRádiónak. Mivel nagyjából hat százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak a szakértők, 50 ezer forint lehet a nyugdíjprémium maximális összege. A novemberi pótlólagos nyugdíjemelés pedig attól függ, hogy a január-augusztusi KSH tényadatok alapján milyen éves inflációra lehet következtetni.


A szakértő szerint azonban "csak most jön a igazi feketeleves", amikor szeptembertől az infláció további három vagy akár öt százalékkal is nőhet, tehát a nyugdíjasok inflációja akár felmehet már 18-20 százalékra.

Mindez direktben éri a nyugdíjasokat, akik nincsenek felkészülve erre, hiszen hiába emelik meg novemberben hat százalékkal a nyugdíjukat, mindez csak az általános, 15 százalékra várható inflációra készíti fel őket.


Ma már más helyzet, mint egy-két évvel ezelőtt, ugyanis a nyugdíjemelés ma ismert módszere "a boldog békeidőben" alakult ki, amikor csupán 2-3 százalék infláció volt egy évben - fogalmazott Farkas András.

A szakértő javaslata: a mostani helyzetben havonta kellene körülbelül két százalékkal emelni a nyugdíjakat."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...