Meghalt a király, éljen a király?

Meghalt a király, éljen a király?

2017. 11. 04.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

2017. november 1-jével az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság beolvadt a Magyar Államkincstárba (MÁK). A MÁK új vezetője a megszűnt ONYF főigazgatója, Prof.Dr.Mészáros József lett. Kell félni ettől? Remélem, nem...

K Küldés K Nyomtatás
Ha még nem tette meg, iratkozzon föl az INGYENES NyugdíjGuru News hírlevélre!

 

Az MTI közleménye szerint nem változik a nyugdíjkifizetés azt követően sem, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) november 1-jén a Magyar Államkincstárba (MÁK) olvadt.  

A szokásos havi nyugdíjellátással együtt novemberben 2,7 millióan nyugdíjkompenzációban (korrekcióban) és egyszeri nyugdíjprémiumban is részesülnek. 

A MÁK közleménye szerint a novemberi juttatásokat már az átalakult hivatal fogja utalni a nyugdíjasoknak. 

Megerősítették, hogy postai kézbesítésnél változatlanul november 15-től, illetve december 4-től kezdődően 12 munkanap alatt, míg bankszámlára való átutalás esetén november 10-én, majd december 4-én érkezik a járandóság.

Decemberben ráadásul az Erzsébet-utalványokkal is foglalkozni kell, januárban pedig jön a kötelező nyugdíjemelés (3%), ami előtt 0,8%-kal meg kell emelni a nyugdíjakat (és az erre jogosított egyéb ellátásokat). Nem kis munka!

A MÁK több százezer ember központi bérszámfejtését látja el hónapról-hónapra: család- és szociális támogatásokat utal, valamint intézi az uniós fejlesztési- és mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos pénzügyi feladatokat is, írja az MTI. Nem tudom, hogy ettől megnyugodjak vagy pánikba essek...

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken közölte, hogy Varga Mihály tárcavezető az összevonást követően a hivatal vezetésével Mészáros Józsefet, az ONYF eddigi főigazgatóját, a Magyar Államkincstár átalakításáért felelős kormánybiztost bízta meg. Ez megnyugtató a számomra, mert Mészáros professzor úr a legkiválóbb szakember, akit megbízhatott a kormány ezzel a döbbenetesen nehéz pozícióval.

Emiatt őszintén remélem, hogy a MÁK képes lesz hibátlanul ellátni a hihetetlenül megnövekedett feladatait.

Egy területen máris érzékelhető az elmaradás: a nyugdíj melletti tavalyi munkavégzés alapján járó nyugdíjemeléseket késve vagy egyáltalán nem intézi egyelőre a szervezet (ezt a hozzám ömlő kérdésekből tudom). Bizonyára csak a nagy átalakulás miatti késedelemről van szó, de a jogosultak érdekei nem sérülhetnek - az embereket nem érdekli, hogy a hatóság hogyan szervezi át magát...

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...