Tízezer forint lesz a nyugdíjprémium novemberben?

Tízezer forint lesz a nyugdíjprémium novemberben?

2022. 09. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A ma reggeli (szeptember 30-ai) miniszterelnöki bejelentés szerint 4%-os GDP növekedés alapján nyugdíjprémium várható novemberben, továbbá az inflációnak megfelelően emelik a nyugdíjakat és lesz 13. havi nyugdíj jövőre is.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Idén tölti be a nyugdíjkorhatárát vagy idén teljesíti a Nők40 feltételeit? Nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját? Vagy még később? Vagy visszamenőlegesen? Ha ilyen kérdéseken tépelődik és a folyton romló veszélyhelyzetben nem biztos a válaszokban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. Kérdezzen, hogy ne veszítsen! 

A miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában szeptember 30-án egyebek között bejelentette, hogy

- lesz novemberben nyugdíjprémium 4 százalékos várt növekedés alapján (a nyugdíjprémium 3,5 százalékos GDP-növekedés felett jár),

-  a 13. havi nyugdíjat jövőre is kifizetik,  

- az infláció mértékével emelik a juttatásokat is.

A nyugdíjprémium várható összege így jogosultanként tízezer forint lehet (ha az ellátásuk november havi összege meghaladja a 80 ezer forintot). A számítási képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel).

4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint.

Így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

Ezzel a megoldással a kormányzat sajnos félresöpörte azt a javaslatomat, amely szerint a 13. havi nyugdíj visszavezetésével okafogyottá vált nyugdíjprémiumra szánt összeget (idén egyébként a költségvetési törvényben szereplő 68 milliárd forintot) ne a két és félmillió lehetséges jogosult között porlasszák el (ugyan mit ér egyszeri tízezer forint a megvadult infláció közegében), hanem a mélyszegénységbe süllyedő 300 ezer nyugdíjas között osszák szét szolidaritási segélyként, hogy a téli hónapokban ezek a szerencsétlen sorsú nyugdíjasok se haljanak éhen vagy fagyjanak meg. Az ő részükre a 68 milliárd forintos tartalék egy részéből akár 100 ezer forintos fejenkénti szolidaritási segély lenne adható, miközben maradna 25 milliárd forint a "rendes" nyugdíjprémiumra is. Ha csak a fél százalékos szorzóval 25 milliárd forintba kerülő nyugdíjprémium összegével számolunk, ezt a legrászorultabb 300 ezer nyugdíjas között szétosztva részükre életmentő 80 ezer forintos egyszeri segély lehetne - helyette ők még tízezer forintra sem lesznek jogosultak, hiszen a ellátásuk összege jellemzően alacsonyabb 80 ezer forintnál.

A bejelentésben szerepel az inflációs emelésre utalás is, de annak mértékét és gyakoriságát változatlanul homály fedi. E tekintetben szintén nem érzékelhető változtatási szándék...

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...