Tartozik az állam a nyugdíjasoknak?

Tartozik az állam a nyugdíjasoknak?

2023. 01. 24.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Spirit FM rádióban beszéltem arról, hogy miért és mennyivel tartozhat az állam a nyugdíjasoknak.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

2023-ban teljesíti a Nők40 feltételeit vagy betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, de nem tudja, mikor célszerű igényelnie a nyugdíját? IDE kattintva fölteheti a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam. Így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. 


Részlet a Spirit FM leiratából:

"Egy baranyai nyugdíjas az Alkotmánybíróságon támadta meg azt a rendeletet, amely tavaly júliustól év elejéig visszamenőleg megemelte a nyugdíjakat, de kizárta ebből azokat, akik 2022. január 1-je után mentek nyugdíjba. Farkas András nyugdíjszakértő a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a felvetés jogos, de nem biztos, hogy ez az Alkotmánybíróság hatásköre.

Farkas András szerint a jelenlegi inflációs környezetben rendkívül kiszolgáltatott lehet egy friss nyugdíjas, hiszen szembesülnie kellett azzal, hogy a nyugdíjas infláció akár a nyugdíja egynegyedét elvihette, és csak idén kapta meg az első 15 százalékos emelést.

A kormányzat korábban a nyugdíjasok érdekében járt el, így kétséges, ez az ügy az Alkotmánybíróság elé tartozik-e, ugyanakkor a probléma jogos - jegyezte meg.

A szakértő hangsúlyozta: akik korábban kapták meg a nyugdíjukat, háromszor is részesültek emelésben, azonban akiknek tavaly állapították meg az ellátást, azok minden védelem nélkül szembesültek az inflációval.

Szerinte ha a kormányzat úgy látja, hogy a rendkívüli helyzetben szükséges eltérni a nyugdíjtörvényben rögzített emelési metódustól, akkor bármikor hozhat egy rendeletet, hogy az adott nyugdíjemelés kiterjedjen az aktuális évben megállapított nyugdíjakra is."

A teljes interjút IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...