Riasztó változás jön a nyugdíjjog-szerzésnél 400 ezer magyar számára

Riasztó változás jön a nyugdíjjog-szerzésnél 400 ezer magyar számára

2021. 11. 28.

2022-ben a katások járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér: minden katás szolgálati idejét arányosítani kell. Egy katás nyugdíjvárománya a nagyon alacsony járulékalap és a zsugorított szolgálati idő miatt egyszerűen siralmas.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjnövelési lehetőségekkel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

A Napi.hu részletesen ismerteti a kisadózók nyugdíjvárományáról írt összefoglalómat.

Részletek a cikkből:

"Jövőre a katások járulékalapja minden esetben kisebb lesz, mint a minimálbér, így minden katás szolgálati idejét arányosítani kell. A kisadózók nyugdíjvárománya a nagyon alacsony járulékalap és a zsugorított szolgálati idő miatt siralmas - hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.


Ha a főállású kisadózónak a törvényben meghatározott ellátás számítási alapja a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során.

A nyugdíjtörvény szerint ugyanis ha a biztosítottnak a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya keretében elért nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelme a minimálbérnél kevesebb, akkor a nyugdíjszámításnál a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe. 

Ekkor a szolgálati idő és a biztosítási idő aránya azonos a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Ezt a rendelkezést a főállású kisadózó biztosítási idejének szolgálati időként történő figyelembevételénél is alkalmazni kell.

2021. december 31-éig csak az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat fenyegette kettős veszedelem a nyugdíjuknál, de a minimálbér és a garantált bérminimum 2022 januári nagy emeléséről benyújtott törvényjavaslat nyomán a 75 ezer forint tételes adót fizető katások is ebbe a körbe kerültek.

Az egyik veszedelem az, hogy a katás nyugdíjszámításánál figyelembe vehető szolgálati ideje az arányosítás miatt rövidebb lesz, és ennek alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. 

A másik veszedelem az, hogy e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege."

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...