Rezsiemelkedés: kilátástalan helyzetbe kerülhet sok nyugdíjas

Rezsiemelkedés: kilátástalan helyzetbe kerülhet sok nyugdíjas

2022. 09. 15.

A nyugdíjas társadalom - különösen a 140 ezer forint alatti nyugdíjban részesülő egymillió ember - az utóbbi negyedszázad legsúlyosabb megélhetési válságával szembesülhet az elkövetkező hónapokban, ha a kormányzat nem avatkozik közbe az érdekükben.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Idén tölti be a nyugdíjkorhatárát vagy idén teljesíti a Nők40 feltételeit? Nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját? Vagy még később? Vagy visszamenőlegesen? Ha ilyen kérdéseken tépelődik és a folyton romló veszélyhelyzetben nem biztos a válaszokban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. Kérdezzen, hogy ne veszítsen! 

 

Az ATV ajánlója:

A NAP TÉMÁJA: Mekkora bajban vannak a nyugdíjasok? 

A műsor vendégei: Süle-Szigeti Bulcsú szakértő, Második Reformkor Alapítvány, Farkas András nyugdíjszakértő és Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke.

A kétrészes műsor első és második részét is IDE KATTINTVA nézheti meg.

(A szeptember 14-i adást keresse.)

 

A Mai Témában részletesen elemzett kérdések közül a nyugdíjemelésről az ATV Híradójának is nyilatkoztam:

"Farkas András nyugdíjszakértő úgy fogalmazott, idén novemberben a nyugdíjemelési korrekció mértéke a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztató alapján mindössze 1,8 százalék lesz, mivel 2022 januárja és augusztusa között az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig átlagosan 10,6 százalékkal emelkedtek.

Arra is emlékeztet, hogy a nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 százalékos plusz 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, azaz a 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 1,8 százalék.

Felhívta a figyelmet arra is a szakember, hogy a visszamenőleges hatályú nyugdíjemelési korrekciót a 2022 februárjában kifizetett 13. nyugdíjra is megkapják a nyugdíjasok, ez azt jelenti, hogy a novemberi, 1,8 százalékkal emelt összegű nyugdíj mellé még 11 havi korrekciót is kifizetnek nekik, ráadásul egyösszegben.

Tehát a magyar nyugdíjasok ezzel az idei évben mintegy 10,7 százalékos nyugdíjemelésben részesülnek, azonban a nyugdíjszakértő szerint ez nem lesz elegendő számukra, mert az éves infláció szintje ezt jócskán meg fogja haladni, 20 százalék körüli lesz.

A nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz a boldog békeidőkben kialakított és a jelenlegi veszélyhelyzetben alkalmatlannak bizonyuló utólagos, több hónapos késéssel érkező és az exponenciálisan növekvő árakhoz igazodni képtelen nyugdíjemelési korrekciós eljárást

– hangsúlyozta Farkas András."

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...