Rengeteg válasz nyugdíjkérdésekre

Rengeteg válasz nyugdíjkérdésekre

Ismét egy órán keresztül válaszoltam élőben a betelefonáló és sms-t küldő hallgatók kérdéseire a Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorában. A korhatártól a jogosító időn át az amerikai nyugdíjigénylésig sok érdekfeszítő témát érintettünk.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha még nem tette meg, iratkozzon föl a NyugdíjGuru News INGYENES heti hírlevelére, hogy ne maradjon le a nyugdíjakat és hasonló ellátásokat érintő fontos fejleményekről!

 

Az augusztus 22-i adást az alábbi linkekre kattintva hallgathatja meg (az első rész 8. percétől indul a műsor, szerkesztő-műsorvezető: Törtei Takács Kriszta):

Első rész

Második rész

Harmadik rész

A számtalan kérdés közül az egyik arra vonatkozott, hogy jár-e a tavaly év közben, még a novemberi egyösszegű nyugdíj-kiegészítés végrehajtása előtt elhunyt nyugdíjas örököse részére az emelés mértékének megfelelő összeg?

A válasz: igen, a jogosult halála esetén a hozzátartozóját vagy az örökösét megilleti az egyösszegű kiegészítés arányos része, amelyet úgy kell kiszámítani, hogy a haláleset miatt megszűnt nyugellátás utolsó havi összegének 0,8 százalékát meg kell szorozni a megszűnt ellátás 2017. évi folyósítási hónapjainak számával. 

Ha például az érintett nyugdíjas 2017. szeptemberében hunyt el, akkor a szeptember havi nyugdíja összegének 0,8%-át 9-cel kell megszorozni, és erre az összegre jogosult a hozzátartozó vagy az örökös.

Az, hogy ki jogosult az összeg felvételre, a nyugdíjtörvény határozza meg.  A vonatkozó rendelkezés szerint a jogosult halála esetén a fel nem vett nyugellátást (illetve a kérdéses esetben az arányosan járó egyösszegű nyugdíjkiegészítést) az elhunyt nyugdíjassal közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...