"Összesen egy 14. havi nyugdíjnak megfelelő idei nyugdíjemelés sem kizárt a nyugdíjguru szerint"

"Összesen egy 14. havi nyugdíjnak megfelelő idei nyugdíjemelés sem kizárt a nyugdíjguru szerint"

2022. 03. 31.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

"Farkas András nyugdíjszakértő szerint ha összesen legalább 5 százalékos pótlólagos emelés követné idén két részletben – júniusban, majd novemberben – a januári nyugdíjemelést, az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az idősek."

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj egyéb növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A 24.hu hírportál ismerteti azt a hírlevelemet, amelyben kifejtettem, miért lehet egyenértékű a 13. havi nyugdíjjal a nyugdíjasok jövedelmében az idei várhatóan háromszoros (január, június, november) nyugdíjemelés.

Idézem a cikket:

"Farkas András nyugdíjszakértő szerint ha összesen legalább 5 százalékos pótlólagos emelés követné idén két részletben – júniusban, majd novemberben – a januári nyugdíjemelést, az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az idősek. Miért mondja ezt?

- A 13. havi nyugdíj 371 milliárd forint többletjövedelmet jelent idén a nyugdíjasoknak, ami éves hatását tekintve 8,3 százalékos nyugdíjemeléssel ér fel.


- A januári 5 százalékos nyugdíjemelés 200 milliárd forintos többletjövedelmet juttatott a nyugdíjasoknak.


- Plusz tegyük fel, hogy a júniusi, majd a novemberi nyugdíjemelést az MNB új inflációs előrejelzésének felső értékéhez, azaz a prognosztizált 9,8 százalékos éves inflációhoz igazítanák. Ez esetben a januári nyugdíjemeléssel nem fedezett 4,8 százalékos részre 192 milliárd forintot fizetnének ki a nyugdíjasoknak.

Vagyis ha a két rendkívüli emelési korrekcióval további 4,8 százalékkal növekednének a nyugdíjak, akkor idén nyugdíjemelésre összesen 392 milliárd forintot fordítana az állam, vagyis többet, mint amennyibe a 13. havi nyugdíj került.

Ezért állítja a nyugdíjszakértő, hogy ez olyan, mintha egy 14. havi nyugdíj összegével nőne a nyugdíjasok jövedelme."

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...