Óriásit ugrott a 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat kapók száma egyetlen év alatt

Óriásit ugrott a 300 ezer forintnál magasabb nyugdíjat kapók száma egyetlen év alatt

2023. 01. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az extrém infláció már 2022-ben éreztette hatását a nyugdíjakon, ugyanis a pénzromlás kiegyenlítésére bevezetett, több lépcsőben végrehajtott, összesen 14 százaléknyi emelésnek is köszönhetően óriásit ugrott a magasabb nyugdíjra jogosultak száma.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha 2023-ban teljesíti a Nők40 feltételeit vagy betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, és nem tudja, akkor jár-e jobban, ha 2023-ban vagy csak 2024-ben (esetleg még később) kéri a nyugdíját - vagy éppen 2022-re visszamenőlegesen -,  akkor a jobb oldalon fent található "Kérdése van?" ablakra kattintva tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. 

 

Részlet a Világgazdaság 2023. január 9-én megjelent cikkéből:

A 160 és 300 ezer forint közötti nyugdíjban részesülők száma a 2021-es 670 ezerről 768 ezerre nőtt. Ennek egyik oka az, hogy a már eleve nagyobb nyugdíjra jogosultak juttatása a tavaly több lépcsőben végrehajtott, az extrém magas infláció miatt behozott, összesen mintegy 14 százalékos nyugdíjemeléseknek köszönhetően még nagyobbat nőtt, mint a kisebb összegben részesülőké.  

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója szerint ebben az emelés mellett a valorizáció is szerepet játszott.  

„Az új nyugdíjasok jellemzően már eleve nagyobb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik évekkel ezelőtt mentek nyugdíjba. Ennek is köszönhető az eltolódás. A növekedés örömteli, de közben az infláció meg is eszi az egészet, azaz hiába nőtt papíron a nyugdíj, ha a reálértéke közben csökkent. Az idén várhatóan nem is lesz elég a januárban végrehajtott 15 százalékos emelés, hanem újabb, rendkívüli növelésekre lesz szükség év közben” – mondta a Világgazdaságnak.

A teljes cikket az alábbi képre kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...