Nyugdíjválaszok ismét élőben

Nyugdíjválaszok ismét élőben

2020. 07. 22.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A Szolidaritás.hu című műsorban ismét egy órán át válaszoltam a betelefonáló és sms-t író hallgatók nyugdíjjal és hasonló ellátásokkal kapcsolatos szerteágazó kérdéseire.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával,  annak feltételeivel, számításával, az igénylés lehetőségeivel és optimális időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Klubrádió Szolidaritás.hu című műsorában július 22-én Törtei Takács Kriszta szerkesztő-műsorvezető minden hónapban visszatérő vendégeként ismét egy órán át válaszoltam élőben a betelefonáló, sms-t vagy e-mailt küldő hallgatók nyugdíjjal és egyéb ellátásokkal kapcsolatos kérdéseire.

Ma sokan kérdeztek az öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének időzítésével, az özvegyi nyugdíjra való jogosultsággal, a szolgálati járandósággal, a rokkantsági nyugdíjjal és ellátással, és azok nyugdíjra gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

A műsorban egy kérdező kanadai nyugdíjas rokonának magyarországi egészségügyi ellátásával kapcsolatban kérdezett, megígértem neki, hogy a magyar-kanadai és a magyar-quebec-i szociális biztonsági egyezmény alapján utánanézek, milyen egészségügyi ellátásra jogosult Magyarországon a rokona.

Az egyezmények azonban kizárólag a nyugdíjjogosultságok tekintetében tartalmaznak rendelkezéseket, az egészségügyi ellátást illetően a választ a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatója adja meg:

"Biztosítás Kanadában a 2003. évi LXIX. törvénnyel kihirdetett magyar-kanadai és Québecben a 2006. évi XVII. törvénnyel kihirdetett magyar-québeci szociális biztonsági egyezmények rendelkezései alapján

· A fenti egyezmények kizárólag a társadalombiztosítási jogviszonyra – különösen a járulékok fizetése – és a társadalombiztosítási nyugdíjakra vonatkozó jogszabályok tekintetében alkalmazandóak. Ezen egyezmények nem tartalmaznak egészségügyi ellátásra való jogosultsággal kapcsolatos rendelkezéseket.

·  Amennyiben magyarországi tartózkodása alatt egészségügyi ellátást vesz igénybe, annak összegét a szolgáltatónak meg kell fizetni. Ezen összeg megtérítését a kanadai, illetve québeci biztosítótól lehet kérni az ott hatályos jogszabályok szerint.

·  Amennyiben kanadai, illetve québeci biztosítása megszűnik és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik és egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi ellátásra, az adóhatósághoz kell bejelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére."

A műsort az alábbi hangfájl elindításával hallgathatja meg.

 

 

 

Dr. Farkas András a Szolidaritás.hu 20200722-i adásában


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...