Nyugdíjutalás: most már minden rendben lesz?

Nyugdíjutalás: most már minden rendben lesz?

2019. 01. 15.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A januári nyugdíjak utalása késedelmet szenvedett, bár kezdetben minden érintett fél tagadta, hogy hibát követett volna el. Jó apropó ez arra, hogy végignézzük, mikor jön a nyugdíj 2019-ben - remélhetőleg a következő hónapokban már késedelem nélkül.

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az ingyenes hírlevelemre, ha még nem tette volna meg :-)

 

 

Nyugdíjfolyósítás - utalással vagy kézbesítéssel
 

A nyugdíjasok kedélyét nagyon fölborzolta a január 11-i nyugdíjfolyósítási mizéria, hiszen január 11., péntek helyett a nyugdíjasok bankszámláin sok esetben csak január 14-én, hétfőn jelen meg a nyugdíj összegét. Több szempontból is botrányos ez a késedelem, hiszen egyrészt milliós tömeget érint, másrészt a nyugdíjasok utoljára 40 napja, december 3-én kaptak nyugdíjat a számlájukra, harmadrészt roncsolja a rendszer működéséhez alapvetően fontos közbizalmat.

Reméljük, e szomorú balfogás tapasztalatait a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága beépíti a minőségbiztosítási rendszerébe, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő. 

(Ezt hangsúlyoztam a 24.hu portálnak adott interjúmban is. A cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.)


Az utalási naptár (vagyis azok a napok, amelyeken az év folyamán az átutalással kapott nyugdíjnak érkeznie kell a nyugdíjas bankszámlájára) erre az évre egyébként a következő:

2019. február 12., kedd
2019. március 12., kedd
2019. április 12., péntek
2019. május 10., péntek
2019. június 12., szerda
2019. július 12., péntek
2019. augusztus 12., hétfő
2019. szeptember 12., csütörtök
2019. október 11., péntek
2019. november 12., kedd
2019. december 2., hétfő


Amint látható, a hónap szokásos 12. napja helyett májusban két nappal, októberben egy nappal korábban utalják majd a nyugdíjakat, mert 12-e hétvégére esik. Decemberben szintén szokásosan tíz nappal korábban utalnak majd.

Azok a nyugdíjasok, akik nem bankszámlára utalással kérik a nyugdíjukat, hanem postai kézbesítéssel, a postai kézbesítési naptár alapján tájékozódhatnak a kézbesítés napjáról az év során.

A Posta számára a Magyar Államkincstár jellemzően a hónap 14. napján utalja át a nyugdíjakat, amelyeket a postások - a Posta saját kézbesítési naptára szerint - 12 munkanapon keresztül kézbesítenek a nyugdíjasok számára. A postai kézbesítési naptárt a nyugdíjasok tavaly novemberben már megkapták.

A mostani, januári nyugdíjakat a Posta január 16-án, szerdán kezdi kézbesíteni.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...