Nyugdíjrögzítésről a Mokkában

Nyugdíjrögzítésről a Mokkában

2020. 02. 19.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha valaki a nyugdíjkorhatár betöltésével még nem kíván nyugdíjba menni, kérheti a nyugdíja rögzítését, azaz folyósítás nélküli megállapítását. A nyugdíjrögzítés indokairól és előnyeiről beszéltem a TV2 Mokkájában.

K Küldés K Nyomtatás

 

 


Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjjal vagy a mellette végezhető munkával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
 

 

Ha valaki betölti a nyugdíjkorhatárát, de még nem kívánja igényelni a nyugdíját, viszont szeretné tudni, hogy pontosan milyen nyugdíjra számíthat, kérheti a nyugdíja rögzítését, azaz az öregségi nyugdíja folyósítás nélküli megállapítását.

A nyugdíjrögzítés lényege az, hogy amikor az érintett később ténylegesen nyugdíjba kíván vonulni, az akkor megállapított öregségi nyugdíj helyett választhatja a rögzített nyugdíj (időközi esedékes emelésekkel növelt) összegének a folyósítását, feltéve, hogy a rögzítés időpontját követően további legalább 365 nap szolgálati időt szerzett. 

Az érintett ennek révén védelmet szerezhet a jogszabályi változások esetleges negatív következményeivel szemben, hiszen a nyugdíja legalább a nyugdíj rögzítése során meghatározott összegű lesz, ennél kevesebb nem lehet akkor sem, ha a tényleges nyugdíjba vonulás időpontjában számított nyugdíjösszege alacsonyabb lenne a már rögzített összegnél (és időközi emeléseinél).

Nem vonatkozik ez a kedvezmény arra, akinek a részére a korhatár betöltésétől a tényleges nyugdíjba vonulásig eltelt időtartam legalább fele része alatt özvegyi nyugdíjat folyósítottak. (Ha valaki a saját jogú nyugdíja mellett kapja az özvegyi nyugdíjat, akkor annak az összege feleakkora - 30%-os mértékű -, mintha nem lenne saját jogú nyugdíja - amikor az özvegyi nyugdíj 60%-os mértékű. A jogalkotó nyilván ki akarta zárni az özvegyi nyugdíjjal való visszaélés lehetőségét, amikor a nyugdíjrögzítést nem teszi lehetővé az özvegy számára.)

A Mokkában lezajlott beszélgetést IDE KATTINTVA nézheti meg.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...