Nyugdíjnövelés és nyugdíjprémium novemberben!

Nyugdíjnövelés és nyugdíjprémium novemberben!

2017. 11. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

2017. novemberében először kapnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot, emellett jár nekik nyugdíjkorrekció is. Megjelentek a vonatkozó kormányrendeletek!

K Küldés K Nyomtatás
Ha nem akar lemaradni a nyugellátásokat érintő fejleményekről, iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre!

 

A 2017. novemberi nyugdíjfolyósítással együtt 2,75 millió nyugdíjas és egyéb ellátott (a jogosulti kategóriákat a cikkem végén hivatkozott korrekciós kormányrendelet tartalmazza) számíthat a januári 1,6%-os nyugdíjemelés kiigazítására, miután a 2017. évi infláció első nyolc havi tényleges mértéke a KSH hivatalos jelentése szerint 2,4%-os volt. Így az egyösszegű, egész évre (12 hónapra) vonatkozó korrekció mértéke a novemberi ellátás 9,6%-a (12 hónap szorozva 0,8%-kal).

Szintén a novemberi nyugdíjukkal együtt azok a nyugdíjasok és egyéb ellátottak (a jogosulti kategóriákat a cikkem végén hivatkozott nyugdíjprémiumos kormányrendelet tartalmazza), akik  2016 legalább egy napján már öregségi nyugdíjasok voltak vagy egyéb jogosulti kategóriába tartozó ellátást kaptak, továbbá most novemberben is kapják a nyugdíjukat (egyéb ellátásukat),  nyugdíjprémumra, illetve az egyéb jogosulti kategóriák esetében egyösszegű juttatásra is jogosulttá váltak, miután idén, 2017-ben a bruttó hazai termék (azaz a GDP) növekedése meghaladja a 3,5%-ot, konkrétan a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentése szerint a növekedés mértéke 4,1%, így a nyugdíjprémium (egyösszegű juttatás) számításához 4,1 - 3,5 = 0,6 a szorzószám.  

A kormány jelentősen kiterjesztette a jogosultak körét: nem csak a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphatnak nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást), hanem ennél jóval szélesebb kör, mindenekelőtt a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek, valamint az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és több hasonló jogosulti kategória tagjai.

Emellett a nyugdíjasok idén decemberben ismét számíthatnak Erzsébet-utalványra is, a tavalyi feltételekkel.

Jövő januárban pedig a 2018-ra becsült infláció mértékével, 3%-kal tovább nőnek majd a nyugdíjak és a hasonló ellátások. (Amelyek összegét előtte meg kell növelni az idei egyösszegű korrekció százalékos mértékének, azaz a 9,6%-nak az egytizenketted részével, vagyis 0,8 %-kal.)

Az elkövetkező három hónapban tehát négy jogcímen is kapnak juttatást a nyugdíjasok és a vonatkozó kormányrendeletekben felsorolt egyéb ellátásokban részesülő személyek:

- november: egyösszegű nyugdíjkorrekció (a novemberi ellátás 9,6%-a) és egyösszegű nyugdíjprémium (a novemberi ellátás egynegyede, de legfeljebb 20 ezer Ft szorozva 0,6-del)

- december: 10 ezer Ft Erzsébet utalvány

- 2018. január: 3%-os nyugdíjemelés

 

Részletek

 

Korrekciós kiegészítés

A nyugdíjak reálértéke 2010-2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több, mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8%, majd a 2016. évi 1,6% emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idén januári - szintén 1,6%-os - növelés már  nem ellensúlyozta az infláció pénzrontó hatását.  Ennek következtében  novemberben  0,8%-os korrekcióban is részesülnek a nyugdíjasok, amelynek 2017-re járó teljes (tehát mind a 12 hónapra járó) összegét egyösszegben kapják meg novemberben. A korrekciós kiegészítés összege a novemberi ellátás 9,6%-a. Jövő januárban pedig e korrekciós százalék egytizenketted részével (azaz 0,8%-kal) megnövelik a nyugdíjat és ez lesz a jövő évi rendszeres nyugdíjemelés - amelynek mértéke 3% - alapja. Figyelem! A decemberi nyugdíj összege nem nő, hiszen a decemberre járó korrekciós kiegészítést is a novemberi nyugdíjjal együtt folyósítják!

Nyugdíjprémium

Novemberben a pótlólagos emelés mellett nyugdíjprémiumot is fizet az állam.

A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy ha a bruttó hazai termék növekedésének 2017-ben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás idei egyenlegcélja várhatóan teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki 2016 legalább egy napján, valamint 2017. novemberében nyugellátásban részesül, és a nyugdíjkorhatárát 2016-ban betöltötte.

Ez esetben a nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata: a bruttó hazai termék növekedése 2017-ben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, valamint a nyugellátás 2017. november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

Ha az idei GDP-növekedésnek a Nemzetgazdasági Minisztérium által megadott mértéke 4,1%, akkor ebből kell kivonni a 3,5%-ot, így adódik a 0,6 eredményként. Ezzel a szorzóval kell megszorozni a jogosultak esetében a novemberi nyugdíjuk 25%-át, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot, ennek a szorzásnak az eredménye  lesz a nyugdíjprémium összege.

Ebből következően minden jogosultnak, aki tavaly (2016-ban) legalább egy napig nyugdíjban (vagy egyéb, az egyszeri juttatásra jogosító ellátásban) részesült és idén novemberben nyugdíjat (egyéb ellátást) folyósítanak a részére, és a novemberi nyugdíja (ellátása) összege legalább 80 ezer Ft vagy annál több, 12 ezer Ft nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást) kap a nyugdíja (egyéb ellátása) mellé.

A kormány jelentősen kiterjesztette a jogosultak körét: nem csak a törvényi feltételeknek megfelelő személyek kaphatnak nyugdíjprémiumot (egyszeri juttatást), hanem ennél jóval szélesebb kör, mindenekelőtt a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek, valamint az ideiglenes özvegyi nyugdíjasok, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban, a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban  részesülők, a rokkantsági járadékosok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a vakok személyi járadékában részesülők és több hasonló jogosulti kategória tagjai.

A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító hivatalból, a november havi nyugellátással együtt folyósítja. Ez a nyugdíjprémium viszont nem épül be a nyugdíj összegébe, vagyis a 2018. januári kötelező nyugdíjemelés során nem számít majd be az emelés alapjául szolgáló nyugdíjösszegbe.

Nyugdíjprémiumban nem részesül az a nyugdíjas, aki nyugdíjának a folyósítása szünetel, így novemberben nem kap nyugdíjat (ilyen például a nyugdíjasként a közszférában közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jogviszonyban dolgozó személy). 

A vonatkozó kormányrendelet szerint ha a jogosult több, nyugdíjprémiumra jogosító nyugellátásban vagy a Tny. 6. § (4) bekezdése alapján azzal egy tekintet alá eső ellátásban (ez a szövetkezeti járadék különféle fajtáit takarja) is részesül, a nyugdíjprémiumot ezen ellátások együttes összege után kell kiszámítani. 

Összegzés

Egy 80 ezer Ft-os nyugdíj esetén novemberben korrekcióként kézhez kap a nyugdíjas 7680 Ft-ot (ami a novemberi nyugdíj összegének 9,6%-a), s emellett kap 12 ezer Ft nyugdíjprémiumot is (80 ezer osztva 4-gyel egyenlő 20 ezer szorozva 0,6-del egyenlő 12 ezer Ft), vagyis összesen 19.680 Ft pluszt kap kézhez.

A 124 ezer Ft átlagnyugdíj esetén novemberben 11.904 Ft korrekció, plusz 12 ezer forint nyugdíjprémium, összesen 23.904 Ft jár.

2018. januárjában pedig az egyösszegű korrekció százalékos mértékének (9,6%) egytizenketted részével, azaz 0,8%-kal emelt nyugdíjösszeget emelik majd a 2018-ra járó rendszeres nyugdíjemelés költségvetési törvényben meghatározott mértékével, azaz  3%-kal.

A decemberi Erzsébet-utalvány 10 ezer forintos összege nem épül be a nyugdíj összegébe.

Jogszabályok: 

A TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény

- 62.§ (3)-(5) bekezdései (a nyugdíjkorrekcióról)

- 101.§ (5)-(8) bekezdései (a nyugdíjprémiumról)

A Kormány 313/2017. (X. 31.) Korm. rendelete a 2017. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról 

A Kormány 312/2017. (X. 31.) Korm. rendelete a nyugellátások és egyes más ellátások 2017. novemberi kiegészítéséről 

E cikkem IDE KATTINTVA a Lokál honlapján is olvasható!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...