Nyugdíjemelés: drámai a helyzet, illetve mégsem

Nyugdíjemelés: drámai a helyzet, illetve mégsem

2022. 12. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjasok inflációs érzékelése a jelenlegi helyzetben szubjektív, ugyanis náluk 25-45 százalék lenne a reális emelés, hiszen a boltba betérve azt tapasztalják, ennyivel lett drágább minden. A megoldás az osztrák rendszer bevezetése lehetne.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha 2023-ban is értesülni kíván a nyugdíjakat és hasonló ellátásokat érintő minden fontos fejleményről, akkor ide kattintva föliratkozhat a NyugdíjGuru News jövőre is teljesen ingyenes heti hírlevelére.

Részletek a Világgazdaság hírportálon a velem készített interjú alapján megjelent cikkből:

2023. "januárban egy átlagnyugdíjas 204 ezer forintot kap kézhez, majd februárban nemcsak újabb ellátás, hanem a 13. havi nyugdíj is érkezik, így két hónap alatt háromszor jut pénzhez."

"Elsősorban arról kérdeztük a téma szakértőjét, a NyugdíjGuru alapítóját, Farkas Andrást, hogy elég-e ez az emelés az élelmiszerárak 43,8 és a háztartási energia 65,9 százalékos drágulásának közepette.

A nyugdíjasok nem az éves szintű átlaginflációt érzékelik, hanem azt, hogy a pénzromlásuk 25 százalék felett van, 2022 végére pedig akár a 28-at is elérheti – ebből a szempontból a 15 százalék a szemükben természetesen nem elég

– mondta a Világgazdaságnak Farkas, majd hozzátette, ha azonban a 2023-as várható infláció mértékét (15-18 százalék) vesszük alapul, akkor már kevésbé drámai a helyzet, leginkább a korrekciós lehetőségek miatt. A kormány a jövő nyáron is korrigálhatja a nyugdíjakat, de novemberben biztosan fogja, ezt ugyanis törvény írja elő."

A Világgazdaság is a döntéshozók figyelmébe ajánlja a nyugdíjemelési rendszer javítását célzó javaslataimat:

"A 2,5 milliós magyar nyugdíjas társadalom nagy többsége akkor járna a legjobban, ha a döntéshozók megfogadnák Farkas tanácsait:

- a gyakoribb nyugdíjemelésről szólót – a rendkívüli helyzetben legalább negyedévente, de leginkább havonta kellene inflációkövetést végrehajtani,
- a szolidaritási korrekcióra vonatkozót – a legalsó jövedelmi decilisbe, lassan mélyszegénységbe süllyedő 300-350 ezres nyugdíjasréteg havi 100 ezer forintos ellátása teljesen elmegy a rezsire, élelmiszerre és gyógyszerre, elsősorban tehát nekik kellene segítséget nyújtani. 

Farkas megoldásként az Ausztriában (jól) működő rendszert hozta fel, ahol négy-öt sávra osztják a nyugdíjakat: minél kisebb összegű sávba tartozik valaki az osztrákoknál, annál nagyobb mértékű emelésre jogosult, és ez fordítva is igaz."

A Világgazdaság portál illusztrációja a cikkhez
K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...