Nyugdíjemelés: csúcs a jövő évi 15 százalék, de mégis kevés

Nyugdíjemelés: csúcs a jövő évi 15 százalék, de mégis kevés

2022. 12. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 15%-os, vagyis nominálisan izmos emelés nagy valószínűséggel nem ellensúlyozza az inflációt, azaz reálértéken csökkenni fog a nyugdíjak havi értéke 2023-ban.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha december végéig teljesíti a Nők40 feltételeit vagy addig betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát, és nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját, vagy még később, vagy éppen visszamenőlegesen, akkor ide kattintva tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során.

Részletek a Magyar Hang cikkéből:

Farkas András, a Nyugdíjguru szakértője szintén úgy gondolja, a 15 százalékos emeléssel a jövő évben is alultervezik az inflációt, ami korábban is jellemző volt.

– Jövőre alsó hangon is 17 százalékos inflációra lehet számítani, éppen az üzemanyagársapka eltörlése miatt. Tehát a 15 százalékos emelés biztosan nem elegendő a drágulás kivédésére. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy egész évben marad ez az állapot, hiszen nyáron a kormány saját hatáskörben intézkedhet – ahogy ezt idén is tette –, illetve törvény írja elő, hogy novemberben hozzá kell igazítani a nyugdíjakat az inflációhoz. Ez utóbbi lényege, hogy az év első nyolc hónapjának inflációs adatai alapján meg kell becsülni a pénzromlás várható értékét, és arra a szintre hozni a nyugdíjak emelését – mondta Farkas András.

Farkas András arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei évben kapott, összesen 14 százalékos emelés megfelel a törvény betűjének, viszont nagy valószínűséggel elmarad majd a tényleges infláció mértékétől, hiszen a KSH novemberi adatai szerint a az éves nyugdíjasinfláció 14,1 százalék volt, decemberben ez az érték tovább fog emelkedni, és jó eséllyel valahol 15 százalék körül alakul majd.

Farkas András szerint – ha már nem alakítják át a mostani veszélyhelyzetben a nyugdíjemelés rendszerét –, akkor legalább a hivatalos 15 százalékos emelést megfejelhetnék 2-4 százalékos plusszal, ami fedezné a nyugdíjasszervezetek által követelt, idénről elmaradt emelést, illetve az évközben szükségessé váló további emelést, vagy legalább annak egy részét.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...