Nyugdíj mellett folyósítható-e ápolási díj?

Nyugdíj mellett folyósítható-e ápolási díj?

2020. 09. 24.

Az öregségi nyugdíj mellett alapesetben nem folyósítható az ápolási díj, ez alól a szociális törvény meghatároz egy kivételt.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

 

Személyes kérdése van a nyugdíjával vagy egyéb ellátásával kapcsolatban? IDE KATTINTVA fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 


Nyugdíj mellett folyósítható-e ápolási díj?


Az öregségi nyugdíj mellett alapesetben nem folyósítható az ápolási díj, ez alól a szociális törvény meghatároz egy kivételt. Eszerint akkor folyósítható a nyugellátás mellett továbbra is az ápolási díj, ha a nyugdíjmegállapítás kezdő napját megelőző napon az érintett személy olyan ápolási díjban részesült, amelyet 

- az állandó és tartós ápolásra, gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos személy ápolására tekintettel állapítottak meg, vagy 

- kiemelt ápolási díjban részesült, 

és a nyugdíjmegállapítás kezdő napját megelőző húsz éven belül a fenti két ápolásidíj-kategóriára való jogosultsága együttes időtartama legalább tíz év volt. 

További feltétel, hogy az állandó és tartós ápolásra, gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos személyre tekintettel a nyugdíjasnak vagy hozzátartozójának nem áll fenn a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultsága.

A szociális törvény 2019. január 1-jétől hatályos megfogalmazása szerint a nyugellátásra való jogosultság keletkezésének napja előtti húsz évben szükséges a két említett kategóriába tartozó kiemelt ápolási díjban részesülés legalább tíz éves tartamának a megléte. 

A nyugellátásra való jogosultság keletkezésének a napja jellemzően az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár betöltésének napjával azonos, ha az érintett személy rendelkezik a saját jogú nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idővel (résznyugdíjhoz legalább 15 év, teljes nyugdíjhoz legalább 20 év szolgálati idő szükséges). 

Emellett természetesen a nők kedvezményes nyugdíja szempontjából a nyugellátásra való jogosultság keletkezésének a napja az a nap, amikor az érintett hölgy teljesíti a kedvezményes nyugdíj kettős időfeltételét (megszerzi a legalább 40 évi jogosító időt, és ezen belül főszabály szerint a keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonyban töltött idővel, azaz munkával szerzett legalább 32 évi szolgálati időt).

A saját jogú nyugellátáson (korbetöltött öregségi nyugdíj és a nők kedvezményes nyugdíja) kívül az alanyi ápolási díj teljes összegben továbbfolyósítható a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék és a rokkantsági ellátás mellett is, feltéve, hogy az ellátásokra való jogosultság kezdő napját megelőző húsz éven belül a súlyosan fogyatékos személy ápolására tekintettel megállapított vagy a kiemelt ápolási díjra való jogosultság legalább tíz évig fennállt.

Vagyis a nyugdíj (és a felsorolt egyéb ellátások), valamint az ápolási díj együttfolyósításának lehetősége - a feltételek fennállása esetén - nem szűnt meg továbbra sem.

Ne feledkezzen el IDE KATTINTVA föliratkozni a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...