A katás vállalkozás révén szerezhető nyugdíjjogosultság

A katás vállalkozás révén szerezhető nyugdíjjogosultság

2020. 12. 09.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az Uniqa Corporate Risk honlapja átveszi a katások nyugdíjjogosultságáról írt részletes összefoglalómat a 2020. és a 2021. évi hatályos rendelkezések tükrében.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Ön katás vállalkozó, és szeretné elhárítani az Ön nyugdíjjogosultságát fenyegető kettős kockázatot, akkor IDE KATTINTVA teheti föl az ezzel kapcsolatos kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A katás vállalkozás révén szerezhető nyugdíjjogosultság az idén és jövőre hatályos rendelkezések tükrében

 

A kisadózó vállalkozás 2020-ban is a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet. A kisadózó vállalkozás választhatja, hogy a főállású kisadózó után magasabb összegű – minden megkezdett naptári hónapra 75 ezer forint – tételes adót fizet.


A nyugellátás megállapítása szempontjából elkülönül

- a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő számításának, és
- a nyugellátás összegének kiszámításához figyelembe vehető szolgálati idő számításának a módja.

A nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő megállapításánál a főállású kisadózói jogviszony teljes időtartamát figyelembe kell venni.

Ezzel szemben abban az esetben, ha a főállású kisadózónak a törvényben meghatározott ellátás-számítási alapja a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során.


Az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt 2020-ban is tovább súlyosbodó kettős veszedelem fenyegeti a nyugdíjuk tekintetében.

Egyrészt a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) körébe tartozók nyugdíjszámítás során figyelembe vehető szolgálati ideje rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához.

Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.


A teljes összefoglalómat IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...