Nyugdíj és minimálbér 2016-ban

Nyugdíj és minimálbér 2016-ban

2016. 01. 04.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A minimálbér 2016-ban 111 ezer forintra nőtt, ami növeli az éves keretösszeget a korhatár előtti ellátások mellett történő munkavégzés esetén.

K Küldés K Nyomtatás

A nők kedvezményes nyugdíjában, vagy 

korhatár előtti ellátásban, vagy

szolgálati járandóságban

részesülő személyek munkavégzése esetén kereseti korlátot kell figyelembe venni, amely a minimálbér összegétől függ. E kereseti korlát neve: éves keretösszeg.

Éves keretösszeg

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt a nők kedvezményes nyugdíjában, korhatár előti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy munkavégzése esetén a következő rendelkezéseket kell alkalmazni:

- Amíg az ellátásban részesülő személy adott évi bruttó keresete nem éri el a törvényben meghatározott éves keretösszeget (amely a tárgyév első napján érvényes bruttó minimálbér összegének a 18-szorosa, azaz 2016-ban 111.000 Ft x 18 = 1.998.000 Ft), addig a kereset mellett a nyugellátás is korlátozás nélkül felvehető.

- Ha a kereset meghaladja ezt az éves keretösszeget, a következő hónap első napjától a tárgyév végéig (de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig) szüneteltetni kell az ellátás folyósítását. Ha a keretösszeget decemberben lépi túl a nyugdíjas/korhatár előtti ellátott/szolgálati járandóságban részesülő munkavállaló, akkor vissza kell fizetnie a decemberi nyugellátást/korhatár előtti ellátást/szolgálati járandóságot.

Kérem, ossza meg ezt a posztot érintett barátaival :-)

Ha még nem tette meg, iratkozzon föl az ingyenes NyugdíjGuru News hírlevélre, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat és hasonló ellátásokat érintő fejleményekről!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...