Nincs értelme az egyéni nyugdíjszámlának?

Nincs értelme az egyéni nyugdíjszámlának?

2019. 04. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A magánnyugdíjpénztári rendszer drasztikus átalakításával egyidőben a kormányzat ígéretet tett arra, hogy a központi nyugdíjkasszába visszalépő tagok egyéni tagi számláján felhalmozott összeget egyéni nyugdíjszámlán tartják majd nyilván. Így történt?

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre, hogy ne maradjon le semmilyen fontos fejleményről a nyugdíjak jelene és jövője tekintetében!

 

A magánnyugdíjpénztárak gyakorlati államosítása során a kormányzat egyebek között ígéretet tett arra, hogy a  társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő tagok addig felhalmozott pénztári vagyonát a központi rendszerben is egyéni nyugdíjszámlán tartják majd nyilván.

Természetesen nem jöttek létre ilyen egyéni számlák, helyette csak az ún. társadalombiztosítási egyéni számlát vezették be, amelyen a 2013 óta befizetett nyugdíjjárulékokat ellenőrizheti az érintett személy.

Az RTL Klub Híradójában is érintettem, hogy az egyéni nyugdíjszámlák létrehozására a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben a jelenlegi feltételek mellett nem is kerülhetne sor, hiszen amíg a magánnyugdíjpénztárak tőkefedezeti rendszerben működtek (tényleges pénzek tényleges befektetési eredménye jelent meg az egyéni számlákon), addig a társadalombiztosítás folyó finanszírozású, felosztó-kirovó elven működő rendszer, amelyen a befizetett járulékokból fizetik a mindenkori nyugdíjakat, vagyis e rendszeren a pénz átfolyik, nincs olyan pénz, amely megjelenhetne tényleges egyéni számlákon. Természetesen több nyugdíjrendszer ismeri már azt a svéd találmányt, amely a virtuális egyéni számlák rendszerében ölt testet, de a magyar nem ilyen.

A magánnyugdíjpénztári tagok a minden irányú politikai demagógiától torzított kommunkáció ellenére nem veszítettek semmit a visszalépésükkel, mert a visszalépést követően a társadalombiztosítási rendszer úgy kezeli őket, mintha sesem lettek volna magánnyugdíjpénztári tagok, vagyis az öregségi nyugdíjukat az általános szabályok szerint kell majd kiszámolni. Sőt, a visszalépés kapcsán kifizették számukra a reálhozamot (a tagdíj és az inflációt követő nominális hozam feletti befektetési eredményt), így valójában nyert is minden mynp-tag a visszalépéssel.

A talpon maradt négy magánnyugdíjpénztárban 57 ezer tag van, ha ők nem lépnek vissza - legkésőbb az öregségi nyugdíjuk igénylése során - a társadalombiztosításba, akkor az ő állami nyugdíjukat egy speciális magánnyugdíjpénztári szorzóval kell majd megszorozni, és az így kapott, közel egynegyedével kisebb állami nyugdíjat állapítják majd meg a részükre, miközben a pénztáruktól kérhetik a magánnyugdíjuk járadékként történő kifizetését. Ennek részleteit itt olvashatják el.

A riportot IDE KATTINTVA nézhetik meg, a velem folytatott beszélgetésa fájlban  2 perc 17 másodperckor kezdődik.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...