Mit kell tenni a nyugdíjigénylőnek, ha magánnyugdíjpénztár tagja maradt?

Mit kell tenni a nyugdíjigénylőnek, ha magánnyugdíjpénztár tagja maradt?

2018. 10. 08.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha valaki magánnyugdíjpénztár tagjaként igényli az öregségi nyugdíját, akkor fontos döntéseket kell meghoznia.

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl az ingyenes heti hírlevelemre, ha nem akar lemaradni a nyugdíjakat érintő fejleményekről!

 

Mit kell tenni a nyugdíjkorhatár betöltésével annak,

aki magánnyugdíjpénztár tagja maradt?

 

Az igénylőnek az általános szabályok szerint kell a nyugdíjigényét beadnia. Viszont a magánnyugdíjpénztári tag igénylő részére az öregségi nyugdíj összegét úgy kell megállapítani, hogy a jogszabály alapján kiszámított összeget meg kell szorozni a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a Tny.) 1. számú mellékletében meghatározott szorzószámmal.

A Tny. 1. számú melléklete szerint  a magánnyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási nyugellátásának kiszámítása során alkalmazásra kerülő szorzószámot a következők szerint kell meghatározni:

Szorzószám =  h + (1-h) * 0,75,

ahol:

h= a 2010. szeptember 30-át követően szerzett szolgálati idő osztva a teljes elismert szolgálati idővel (napokra kiszámítva)

Ez lényegében a magánnyugdíjpénztári tagok által jól ismert háromnegyedes összefüggés matematikai megfogalmazása az időközi jogszabályváltozásokat is figyelembe véve, vagyis: a TB-től a nyugdíj háromnegyedét, a magánnyugdíjpénztári egyéni számláról a nyugdíj egynegyedét várhatja az, aki maradt magánnyugdíjpénztári tag.

Ha a magánnyugdíjpénztár-tag az egyéni számláján lévő összeget az öregségi nyugdíj megállapítását követően az államháztartás részére átutaltatja, akkor az öregségi nyugdíj összegét a megállapítás kezdő napjára visszamenőlegesen módosítani kell (vagyis úgy kell tekinteni, mintha soha nem lett volna magánnyugdíjpénztár tagja).

Jelenleg célszerűbb választásnak látszik a központi nyugdíjrendszerbe történő visszatérés, mert így a teljes TB nyugdíj megilleti a jogosultat.

Ellenkező esetben a fenti szorzó alkalmazása miatt sokkal alacsonyabb lesz a TB ellátás összege, amelyet csak részben egészíthet ki az adott magánnyugdíjpénztártól igényelt pénztári járadék összege – vagyis jellemzően nem éri el a teljes TB nyugellátás összegét az ilyen módon két részletből összeálló nyugdíj. Ha a pénztár egyáltalán képes életjáradékot szolgáltatni (tudomásom szerint továbbra is csak a Horizont Magánnyugdíjpénztár rendelkezik járadékszolgáltatási engedéllyel).

További részletes tudnivalók a magánnyugdíjpénztári tagok részére ebben az összefoglalómban.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...