Mire ügyeljen egy nyugdíjas, ha bankautomatából szeretne készpénzt felvenni?

Mire ügyeljen egy nyugdíjas, ha bankautomatából szeretne készpénzt felvenni?

A nyugdíjasok néhány egyszerű szabály betartásával hatékonyan védekezhetnek a készpénzautomaták használata során rájuk különösen leselkedő veszélyekkel szemben.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjakat és hasonló ellátásokat érintő fontos változásokról, iratkozzon föl a NyugdíjGuru News INGYENES heti hírlevelére!

 

A híradások szerint a nyugdíjasok különösen félnek attól, hogy rosszindulatú emberek becsaphatják őket.

Számtalan rémtörténetet hallottam én magam is arról, hogyan vettek rá gyanútlan nyugdíjasokat mindenféle fölösleges limlom méregdrága megvásárlására, a csodatévő mágnesmatracoktól a pívíz-gyártó berendezéseken át az ízületeket napok alatt újjáépítő csodagyógyszerekig.

Nem véletlen, hogy a nyugdíjas napközikben és otthonokban a legnépszerűbb előadások, a legtöbb résztvevőt vonzó prezentációk mindig azzal kapcsolatosak, hogyan tud védekezni egy idős ember a szélhámosok támadásaival szemben. 

Az általában szeretetreméltó álorcát öltő szélhámosokon túl fajsúlyosabb bűnözők is vadászhatnak az idősek pénzére.

Az egyik legkézenfekvőbb módszerük, ha a készpénzautomatából (ATM-ből) történő készpénzfelvétel során próbálják meg ellopni a nyugdíjasok pénzét.

Ezt a típusú bűncselekményt is meg tudja előzni egy nyugdíjas, ha figyel néhány alapvető szabályra.

A Gránit Bank honlapján találtam egy nagyon közérthető összefoglalót arról, mire kell ügyelni a készpénzfelvétel során, ajánlom szíves figyelmébe – és kérem, fogadja meg őket!

 

10 + 1 hasznos tanács az ATM készpénzfelvételhez

 

Készpénzfelvétel előtt:

1. Lehetőség szerint ne kezdeményezzen tranzakciót azon ATM berendezéseknél, amelyek megjelenése nem megszokott, vagy idegen hatást kelt Önben. Használjon központi, jól látható helyen található ATM-et. Kerülje az eldugott, kis forgalmú helyeken elhelyezett berendezéseket és lehetőség szerint ne vegyen fel egyedül készpénzt éjszaka.

2. Ellenőrizze, hogy az ATM pénzkiadó nyílásán nem talál-e ragasztásra, átalakításra utaló nyomot, illetve nem lát-e szokatlan, oda nem illő tárgyat vagy rongálást az automatán. Amennyiben bármi szokatlant észlel, kérjük, hívja az  adott ügyfélszolgálat telefonszámát (az ATM pénzkiadón megtalálja a számot egy matricán), vagy értesítse a bankfiók ügyintézőit (ha az ATM egy bankfiók része) vagy hívja föl a saját bankját.

3. Bizonyosodjon meg arról, hogy kártyája az adott ATM-nél használható. Ellenőrizze, hogy az ATM – en vagy annak kijelzőjén megtalálható-e azon banki és kártyatársasági (Visa, MasterCard) logók valamelyike, amely bankkártyáján is szerepel.

4. Ellenőrizze, hogy az Ön által felvenni kívánt készpénz összege, vagy a napi bankkártyás tranzakciók száma nem haladja meg az Ön által megadott darabszámot vagy beállított napi készpénzfelvételi limitet.

4. PIN kódját kezelje bizalmasan! Soha ne tárolja a kódot a bankkártyájával azonos helyen, arra semmiképpen ne írja rá! Belső, 24 órás zónában elhelyezett ATM-ekhez bankkártyájának (mágnescsík) ajtónyitón történő áthúzásával juthat be. A bejutáshoz PIN kód megadása soha nem szükséges!

5. Lehetőség szerint ne biztosítson lehetőséget másnak, hogy az Ön válla fölött kileshesse a PIN kódját.

6. Ha a tranzakció során kártyája megsérül, vagy az ATM nem adja ki kártyáját, kérje banki alkalmazott segítségétét telefonon vagy személyesen. Ha szükségesnek látja, azonnal tiltsa le a bankkártyáját.

(Ha bankkártyáját a Gránit Bank bocsátotta ki, akkor ezt a Bank okostelefonos applikációjában található “Lock” gombra kattintva azonnal megteheti! A Lock funkció előnye a szokványos kártyaletiltással szemben, hogy a kártya ismét fel is oldható, amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy nem történt visszaélés. Az említett app-ban egyébként a bankkártya limitek is azonnal és ingyenesen módosíthatók.)

Készpénzfelvétel után:

7. A tranzakció befejeztével rögtön tegye el bankkártyáját. A pénzt lehetőség szerint ne az ATM-nél, hanem később, egy biztonságos helyen számolja meg.

8. A tranzakciót követően mindig ellenőrizze a kapott bizonylatot. Bármely valósnak vélt eltérés esetén azonnal hívja föl a saját bankját.

9. A bizonylat fontos dokumentum, ne hagyja az ATM-nél, és ne dobja el a közelben sem. Ha nincs szüksége bizonylatra, válassza a „Készpénzfelvétel bizonylat nélkül” funkciót, amennyiben erre a bankjegykiadó automata lehetőséget biztosít.

10. A havi számlakivonat alapján ellenőrizheti az adott hónapban végrehajtott ATM tranzakcióinak számát és összegét

 

+1 tanács:

A készpénzfelvételhez idegen segítségét soha ne fogadja el, és még véletlenül se adja ki a kezéből a bankkártyáját vagy árulja el a PIN kódját!

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...