Milyen változásokat kell bejelentenie egy nyugdíjasnak 2020-ban?

Milyen változásokat kell bejelentenie egy nyugdíjasnak 2020-ban?

2020. 05. 20.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nyugdíjasok bejelentési kötelezettségeit a nyugdíjtörvény írja elő. Eszerint a nyugdíjas tizenöt napon belül köteles bejelenteni minden olyan tényt, amely a nyugellátásra való jogosultságát vagy a nyugdíja folyósítását érinti.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
 

 

A nyugdíjasok bejelentési kötelezettségeit a nyugdíjtörvény írja elő. Eszerint a nyugdíjas – hatósági felhívás hiányában is – tizenöt napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra való jogosultságát vagy a nyugdíja folyósítását érinti. A gondnokság vagy gyámság alatt álló személy adataiban bekövetkezett változásokat a gondnok vagy gyám köteles bejelenteni.

A nyugdíjas az adott változás bekövetkezését követő 15 napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjhatóságnak minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra való jogosultságát vagy a nyugdíj folyósítását érintheti. A bejelentést a folyósítási törzsszámra hivatkozással kell teljesíteni. A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben célszerű minden bejelentést a kormányzati Ügyfélkapun keresztül megtenni.

A cikk folytatását (a NyugdíjGuru News portálomon megjelent összefoglalóm átvételét) a Napi.hu portálon IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...