Milyen plusz juttatásokra számíthatnak a nyugdíjasok idén és jövőre?

Milyen plusz juttatásokra számíthatnak a nyugdíjasok idén és jövőre?

2021. 06. 04.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Kiegészítő nyugdíjemelés most júniustól, várhatóan újabb emelési korrekció novembertől, nyugdíjprémium novemberben, rendszeres nyugdíjemelés jövő januárban, a 13. havi nyugdíj második lépcsője jövő februárban, nyugdíjprémium jövő novemberben: ez várható.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjával, annak megállapításával, az igénylés optimalizálásával, a nyugdíj összegének lehetséges növelésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

Milyen juttatásokra számíthatnak a nyugdíjasok

idén és jövőre?

 

Módosult az idei költségvetés: júniusban érkezik az évközi korrekciós emelés

Kihirdették a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény módosításáról szóló 2021. évi XLIV. törvényt, amelynek alapján januárra visszamenően 0,6 százalékkal magasabb, vagyis 3,6 százalékos inflációval kell számolni a rendszeres nyugdíjemelés 2021. évi mértékét.

Ennek alapján - először az utóbbi évtizedek nyugdíjemelési gyakorlatában - már év közben is korrigálják a nyugdíjemelést, így a júniusi, már 0,6 százalékkal emelt összegben folyósított nyugdíj mellé a 2021. január-május hónapokra járó emelést (5 x 0,6% = 3%) egyösszegben, plusz juttatásként utalják.

Az évközbeni kiegészítő nyugdíjemelés mértéke a jelenleg 150 ezer forintos átlagnyugdíjra vetítve havi 900 forint, így az évközi korrekció révén a nyugdíj összege júniustól 150.900 forintra nő, a január-május hónapokra járó emelési különbözet pedig ez esetben 5 x 900 Ft = 4500 Ft, plusz a 13. havi nyugdíj első részletére eső 225 Ft, összesen 4725 Ft egyösszegű plusz juttatás. Éves szinten ez a kiegészítő korrekció 11.025 forint többletet jelent egy átlagnyugdíjas számára.

Ha az infláció tényleges mértéke a 2021. január-augusztus hónapokban mérendő tényadatok alapján a 3,6 százalékot is meghaladná, akkor novemberben újabb nyugdíjemelési korrekcióra is sor kerül, vagyis idén a januári nyugdíjemelést kétszer is korrigálhatják.

A módosító törvény indoklása szerint "2021. januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátás-emelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően - a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti."

 

Újabb emelési korrekció novemberben

Miután az infláció mértéke a legfrissebb adatok szerint már 5% körül alakul, biztosra vehető a novemberi újabb korrekció.

Ha ez a ténylegesen mért infláció egy százalékpontnál kisebb mértékben haladná meg a 3,6 százalékot (vagyis nem érné el a 4,6%-ot), akkor az emelési különbözetet egész évre vonatkozóan egyösszegben kell a novemberi nyugdíj mellé kifizetni - vagyis ekkor a nyugdíj tényleges összege sem novemberben, sem decemberben nem lesz magasabb -, viszont a 2022. januárban esedékes éves rendszeres nyugdíjemelés előtt az ellátás összegét meg kell emelni az egész évre vonatkozó emelési  különbözet egy hónapra eső részével.

Ha az augusztusban mért tényleges infláció mértéke elérné vagy meghaladná a 4,6 százalékot (vagyis legalább egy százalékponttal magasabb lenne a 3,6 százalékos mértéknél), akkor januárra visszamenően újabb pótlólagos nyugdíjemelést kell végrehajtani, amelynek során a január-október hónapokra járó emelési különbözetet a már emelt összegben folyósított novemberi nyugellátás mellé kapják meg az érintettek.

A tényleges infláció mérése során két értéket állapítanak meg:

- az általános fogyasztói ármelkedés mértékét, valamint

- a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti infláció mértékét.

Ha sor kerül a novemberi pótlólagos nyugdíjemelési kiigazításra, akkor a két érték közül a magasabb értékhez kell igazítani a korrekciót.

 

2022. januárban 3% nyugdíjemelés lesz a 2022. évi költségvetési törvényjavaslat szerint


A nyugdíjakat 2022. januárjában 3%-kal emelni, ha a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban marad a 3%-os inflációs előrejelzés. Ha ez a szám módosulna a törvényjavaslat vitájában, akkor természetesen a módosított mértéknek megfelelően kell emelni a nyugdíjakat 2022. januártól.

 

Nyugdíjprémium 2021. novemberben

A módosító törvény szerint 2021-ben a GDP tervezett növekedése 4,3 százalék, ennek megfelelően idén novemberben lesz nyugdíjprémium.

Évi 4,3 százalékos GDP-növekedés esetén a nyugdíjprémium maximális mértéke 16 ezer forint lehet, miután a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével, vagyis 4,3 százalékos tényleges növekedés esetén egy 0,8 mértékű szorzóval.

 

Várható nyugdíjprémium 2022. novemberben

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint 2022-ben a GDP tervezett növekedése 5,2 százalék, ennek megfelelően jövő novemberben is várható nyugdíjprémium. 

Évi 5,2 százalékos GDP-növekedés esetén a nyugdíjprémium maximális mértéke 34 ezer forint lehet, miután a nyugdíjprémium számítása során a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni a tényleges GDP-növekedés és a 3,5%-os törvényi növekedési küszöbérték különbségével, vagyis jövőre  5,2 százalékos tényleges növekedés esetén egy 1,7 mértékű szorzóval.

 

2022-ben folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

A nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők 2021. februárban a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első részeként egynegyed havi plusz ellátást kaptak.  

A visszaépítés második lépése a 2022. februári nyugdíj mellett utalandó, a 2022. januári nyugdíj 50%-ával egyező összegű plusz juttatás lesz. 

A harmadik lépés a 2023. februári nyugdíj mellett utalandó, a 2023. januári nyugdíj 75%-ával egyező összegű plusz juttatás lesz.

Az utolsó lépés a 2024. februári nyugdíj mellett utalandó, a 2024. januári nyugdíj 100%-ával egyező összegű plusz juttatás lesz.

Ezt követően, 2025-től a nyugdíjtörvény szerint minden évben jár a teljes 13. havi nyugdíj. 

Összesen közel 2,6 millió ember számíthat ennek révén minden évben jelentős plusz juttatásra - amíg csak előteremthető lesz az ehhez szükséges évi 320 milliárd forint nagyságrendű plusz bevétel a nyugdíjkasszában.

13. havi nyugdíj hatása éves tükörben: a vegyes indexálás lopakodó visszaépítése

A 13. havi nyugdíj visszaépítésének folyamata jelentősen javít a nyugdíjasok helyzetén.

Ha a lépésenként visszaépülő 13. havi nyugdíj hatását éves tükörben nézzük, vagyis az adott évi plusz juttatást az adott évi nyugdíj 12 havi összegéhez viszonyítjuk, akkor azt láthatjuk, hogy gyakorlatilag visszaépül a vegyes indexálás révén történő nyugdíjemelés, hiszen minden heti plusz nyugdíj hatása olyan, mintha 2 százalékponttal emelné éves szinten a nyugdíjakat. (Vagyis e tekintetben idén az évközi rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelés után valójában nem 3,6 százalékkal, hanem 5,6 százalékkal nő a nyugdíj értéke. 2022-ben plusz 4 százalékkal, 2023-ban plusz 6 százalékkal, 2024-től pedig plusz 8 százalékkal nő a nyugdíj a 13. havi nyugdíj visszalépítési lépcsőinek éves hatását figyelembe véve.)

Az időközben az EU részére benyújtott kormányzati konvergencia programból, valamint a 2022. évi költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy jelenleg 2022-re, 2023-ra és 2024-re is 3 százalékkal tervezik emelni a nyugdíjakat, így a 13. havi nyugdíj visszaépítése következtében az éves szinten ténylegesen érzékelhető nyugdíjemelés

- 2022-ben 3 + 4 = 7%,

- 2023-ban 3 + 6 = 9%,

- 2024-ben 3 + 8 = 11% lehet.

2024-től minden évben az akkor esedékes inflációs emelésen felül már további 8% emeléssel egyenértékű a 13. havi nyugdíj.

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...