Milyen bevételek után kell július 1-jét követően is nyugdíjjárulékot fizetni?

Milyen bevételek után kell július 1-jét követően is nyugdíjjárulékot fizetni?

2020. 06. 30.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az új társadalombiztosítási törvény 2020. július 1-jei hatályba lépésével megváltozik a járulékfizetés rendje. Néhány ellátás tekintetében azonban változatlanul fennmarad a 10% nyugdíjjárulék július 1-je után is.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az új társadalombiztosítási törvény 2020. július 1-jei hatályba lépésével megváltozik a járulékfizetés rendje. Az addig érvényes szabályozás szerint a keresetek után 10% nyugdíjjárulékot, valamint 8,5% egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot (ezen belül 4% természetbeni és 3% pénzbeli egészségbiztosítási, valamint 1,5% munkaerő-piaci járulékot) kell fizetni, az új törvény alapján viszont e járulékokat felváltja a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke a megszűnő járulékok együttes mértéke, azaz 18,5% lesz.

Néhány ellátás tekintetében azonban változatlanul fennmarad a 10% nyugdíjjárulék július 1-je után is.

Ezek az ellátások a következők: gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás, gyermekek otthongondozási díja, ápolási díj, fejlesztési foglalkoztatási díj, rehabilitációs ellátás, rendvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítés vagy egészségkárosodási járadék, honvédelmi egészségkárosodási keresetkiegészítés vagy egészségkárosodási járadék, álláskeresési járadék.

Mentesül a nyugdíjjárulék fizetése alól a saját jogú nyugdíjban, valamint az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, özvegyi nyugdíjban részesülő személy a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, a gyermekek otthongondozási díja, az ápolási díj, valamint a fejlesztési foglalkoztatási díj után, de a nyugdíjkorhatárt betöltött özvegyi nyugdíjas vállalhatja a nyugdíjjárulék fizetését (annak érdekében, hogy a saját jogú öregségi nyugdíja későbbi igényléséhez további szolgálati időt szerezzen).

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...