Mennyivel járnak jobban az idén nyugdíjba vonulók?

Mennyivel járnak jobban az idén nyugdíjba vonulók?

2022. 02. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Mennyivel számíthatnak magasabb nyugdíjra az idén nyugdíjat igénylők, mint azok, akik tavaly vagy korábban mentek nyugdíjba? Mi ennek az oka?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjigénylés optimális időzítésével vagy a nyugdíj számításával, a nyugdíj összegének növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

 

 

A valorizációs szorzók várható alakulása 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén

 

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlen valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 

2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén. 

A KSH legfrissebb (2022. január 25-én közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január - november hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2021. január – november időszakban a bruttó átlagkereset 433.800 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 444.600 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288.500 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 297.100 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,6 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében még nagyobb esély van arra, hogy a keresetnövekedési tendencia 2021-ben az egész évben (2021. január-december) fennmarad, ennek nyomán pedig

2022-ben legalább 8,6 százalékkal tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

Így idén is folytatódhat az a trend - miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit -, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is.

Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.


2022-ben egyébként az igényelheti a nyugdíját, aki

-  idén betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárát (1957. január 1. és december 31. között született), továbbá

- az a hölgy, aki 2022-ben teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (idén is változatlan) feltételeit, valamint 

- természetesen az is igényelheti idén bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...