Megvan, mi lehet a 13. havi nyugdíj valódi haszna

Megvan, mi lehet a 13. havi nyugdíj valódi haszna

2020. 09. 04.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 24.hu ismerteti az elemzésemet arról, hogy a 13. havi nyugdíj visszaépítésével lényegében megvalósul a rendszeres éves nyugdíjemelések tekintetében a svájci indexálás.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjjal vagy hasonló ellátásokkal kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A 13. havi nyugdíj visszaépítése évről-évre javítja a nyugdíjemelés mértékét, végső soron olyan, mintha megvalósulna a svájci indexálás. A svájci indexálás lényege, hogy a nyugdíjak összegének éves emelését felerészben az infláció, felerészben pedig a nemzetgazdasági nettó átlagbér növekedési üteme határozza meg. 

Az utóbbi években Magyarországon a nettó átlagbér átlagosan 10 százalékkal nőtt, miközben az infláció 3% körül ingadozott.

Vagyis abban az esetben, ha a svájci indexálás megvalósult volna, asz utóbbi években átlagosan évi 6,5%-kal kellett emlekednie a nyugdíjaknak (10% fele + 3% fele), ehelyett csak az infláció mértékével, átlagosan 3%-kal nőtttek.

A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első lépéseként a nyugdíjasok az eddigi bejelentések szerint a jövő februári nyugdíjjal együtt a nyugdíjuk 25 százalékával egyező mértékű pluszjuttatást (lényegében plusz egy heti nyugdíjat) is kapnak.

2022-ben ilyen jogcímen a nyugdíj 50 százalékával, 2023-ban 75 százalékával egyező összegű plusz juttatást kapnak majd, míg 2024-től kezdődően minden évben egy teljes havi plusznyugdíjban, azaz 13. havi nyugdíjban részesülnek.

A 13. havi nyugdíj egynegyedének kifizetése úgy is értelmezhető, hogy éves szinten a nyugdíjak jövőre nem 3 százalékkal, hanem 3 + 2, azaz 5%-kal nőnek majd.

Egyszerű példán bemutatva:

100 ezer forint nyugdíj esetén a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első lépéseként e 100 ezer forint 25 százalékát, azaz plusz 25 ezer forintot kap az érintett. E 25 ezer forintot az éves nyugdíjösszegre, e példában 12 x 100 ezer forintra, azaz 1,2 millió forintra vetítve az eredmény két százalékpont, vagyis a pluszjuttatás ennyivel növeli meg éves szinten a nyugdíj összegét, ezért az inflációs 3 százalékhoz e 2 százalékot hozzáadva 2021-ben a nyugdíjemelés tényleges mértéke 5% lesz. A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével tehát a nyugdíjemelés ennyivel hízik:

2021-ben plusz 2%
2022-ben már plusz 4%,
2023-ban plusz 6%,
2024-től pedig minden évben plusz 8% emeléssel ér föl a 13. havi járandóság visszaépítése címén kapott pluszjuttatás.

Ezt kell hozzáadni minden évben az inflációs nyugdíjemelés mértékéhez. 

Az inflációkövető nyugdíjemelés + a 13. havi nyugdíj révén a jövőben olyan mértékben nőhetnek majd a nyugdíjak, mintha visszaállt volna a nyugdíjnövelés svájci módszere.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

Ha nem akar lemaradni a nyugdíjakat érintő fejleményekről, iratkozzon föl az INGYENES heti hírlevelemre, és biztassa erre barátait is!

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...