Lesz-e idén nyugdíjprémium?

Lesz-e idén nyugdíjprémium?

2019. 04. 06.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Vajon lesz-e idén is nyugdíjprémium?

K Küldés K Nyomtatás

 

Iratkozzon föl a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére!

 


Lesz-e idén nyugdíjprémium?


 

Ha a nemzeti össztermék (GDP) növekedése idén is meghaladja a nyugdíjtörvényben rögzített 3,5%-os küszöbértéket, és a költségvetési hiánycél is várhatóan teljesül, akkor lehet idén novemberben is nyugdíjprémium.

A legfrissebb előrejelzés szerint ugyanis a 2019-es GDP-növekedés 3,9% lesz.

Ekkor a nyugdíjprémium számításához szükséges szorzószám: 3,9% - 3,5% = 0,4

Ezzel a számmal kell megszorozni a novemberi nyugellátás összegének egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. Vagyis a nyugdíjprémium idei maximuma 0,4 x 20 ezer = 8 ezer forint lehet.

A maximális összegű nyugdíjprémium járhat annak, akinek legalább 80 ezer forint vagy annál magasabb összeg lesz a novemberi nyugdíja.

Akinek 80 ezer forintál kisebb a novemberi nyugdíja, annak arányosan kisebb összeg járhat majd, például

- 70 ezer forint nyugdíj esetén 7.000 forint,

- 60 ezer forint nyugdíj esetén 6.000 forint,

- 50 ezer forint nyugdíj esetén 5.000 forint

lehet a nyugdíjprémium idei összege.

Persze minden a GDP tényadattól és a költségvetési hiánycél teljesítésétől, és persze attól függ majd, hogy a kormányzat idén is kiterjeszti-e a nyugdíjtörvényben meghatározott öregségi nyugdíjasoknál szélesebb körre a jogosultságot.                              

A szabályozási hátteret olvassa el a tavalyi nyugdíjprémium kapcsán írt összefoglalómban, a jogszabályok nem változtak azóta.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...