Lehetne 200 ezer forint az átlagnyugdíj, ha a kormány akarná

Lehetne 200 ezer forint az átlagnyugdíj, ha a kormány akarná

2022. 03. 14.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Idén több mint 200 ezer forint lenne az átlagnyugdíj, ha 2015 óta a svájci indexálás alapján emelték volna a kifizetéseket. Ehelyett 2022-ben valamivel kevesebb, mint 161 ezer forintra rúg az átlagnyugdíj, mert csak az inflációval nőnek a nyugdíjak.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjszámítással, a nyugdíjemeléssel, a nyugdíjnövelés egyéb lehetőségeivel, a nyugdíjigénylés optimális időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Magyar Hangban jelent meg Facsinay Kinga cikke, amelyet a velem folytatott beszélgetés alapján írt a magyar nyugdíjrendszer aktuális gondjairól.

Részlet a cikkből:

"Idén több mint 200 ezer forint lenne az átlagnyugdíj, ha 2015 óta az úgynevezett svájci indexálás alapján emelték volna a kifizetéseket – számolta ki a nyugdijguru.hu szakportál. Ehelyett 2022-ben valamivel kevesebb, mint 161 ezer forintra rúg az átlagnyugdíj, mert az Orbán-kormány tíz éve úgy alakította át a rendszert, hogy csak az infláció mértékével nőhetnek a nyugdíjak. – Emiatt minden nyugdíjas a relatív elszegényedés csúszdáján siklik egyre lejjebb, amit csak ideiglenesen állít meg a 13. havi nyugdíj bevezetése – mondta lapunknak Farkas András nyugdíjszakértő. Az orosz-ukrán háború csak ront a magyar gazdaság, így a nyugdíjasok helyzetén is.

Nem véletlen, hogy a kormány nem állítja vissza a 2009-ben felfüggesztett, majd 2011-ben végleg megszüntetett svájci indexálást. Ennél a módszernél ugyanis nemcsak az inflációt, hanem a nettó keresetek alakulását is figyelembe veszik a nyugdíjak emelésekor. Miután az áremelkedés üteme 2015 és 2022 között mindig jóval alacsonyabb volt, mint a nettó átlagkereseteké, sokkal előnyösebb lett volna minden nyugdíjas számára, ha az infláció mellett az időnként évi tíz százalék fölötti bérnövekedést is figyelembe vették volna, de nem így történt. "

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...