Korhatáruk betöltése után tovább dolgozó orvosok, ápolók nyugdíja

Korhatáruk betöltése után tovább dolgozó orvosok, ápolók nyugdíja

2020. 05. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A veszélyhelyzetben fájdalmasan nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a korhatáruk betöltése után tovább dolgozó egészségügyi szakemberek nélkül a magyar egészségügyi ellátás biztosítása szinte emberfeletti erőfeszítést kíván.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
 

 

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben hatalmas teher hárult az egészségügyi dolgozókra. Miután a vírus különösen kockázatossá tette az idős orvosok, ápolók részvételét a betegekkel történő érintkezésben, és emiatt őket ki kellett zárni a közvetlen kontaktussal járó betegellátásból, fájdalmasan nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a korhatáruk betöltése után tovább dolgozó egészségügyi szakemberek nélkül a magyar egészségügyi ellátás biztosítása szinte emberfeletti erőfeszítést kíván. E kivételes helyzet miatt is érdemes áttekinteni, hogyan dolgozhatnak tovább és milyen feltételekkel mehetnek nyugdíjba az orvosok és más egészségügyi szakdolgozók.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat szerint a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak és egyéb közszolgálati jellegű jogviszonyban dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között, mert az illetményüket és a nyugdíjukat egyidejűleg nem vehetik föl. Ha fennmarad a közszolgálati jellegű jogviszonyuk, akkor annak tartamára a nyugdíjukat szüneteltetni kell. Nyugdíjas továbbfoglalkoztatásukra ráadásul kizárólag akkor kerülhet sor, ha ehhez a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez.

...

A nyugdíjkorhatár betöltését követően közalkalmazotti jogviszonyban tovább dolgozó orvosok és más egészségügyi dolgozók számára a megállapított, de szünetelő nyugdíjuk összegét a munkáltató az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól jövedelemkiegészítésként megigényelheti, és kifizetheti a nyugdíjas közalkalmazott részére. Vagyis a korhatára betöltése után tovább dolgozó közalkalmazott orvosok és ápolók nem nyugdíjban, hanem olyan jövedelemkiegészítésben részesülnek, amelynek nettó összege megegyezik a nyugdíj összegével.

...

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet időtartamára azonban a Kormány elrendelte a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat alkalmazásának felfüggesztését az egészségügyi dolgozók vonatkozásában. Így azok az orvosok és egészségügyi szakdolgozók, akik a nyugdíjkorhatárukra – idén 64 és fél év – tekintettel a cikkben leírt engedélyezési és jövedelemkiegészítési eljárásra kényszerülnének, a veszélyhelyzetben külön engedély nélkül dolgozhatnak tovább közalkalmazotti jogviszonyban a korhatáruk betöltését követően. Ez esetben nem minősülnek nyugdíjasnak, ha nem igénylik a nyugdíjukat, így viszont a korhatáruk betöltése után szerzett minden 30 nap szolgálati idő alapján jogosultak lesznek a fél százalékos nyugdíjnövelésre mindaddig, amíg később ténylegesen be nem nyújtják az öregségi nyugdíj iránti igénylésüket.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...