Korhatáruk betöltése után tovább dolgozó orvosok, ápolók nyugdíja

Korhatáruk betöltése után tovább dolgozó orvosok, ápolók nyugdíja

2020. 05. 18.

A veszélyhelyzetben fájdalmasan nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a korhatáruk betöltése után tovább dolgozó egészségügyi szakemberek nélkül a magyar egészségügyi ellátás biztosítása szinte emberfeletti erőfeszítést kíván.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.
 

 

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzetben hatalmas teher hárult az egészségügyi dolgozókra. Miután a vírus különösen kockázatossá tette az idős orvosok, ápolók részvételét a betegekkel történő érintkezésben, és emiatt őket ki kellett zárni a közvetlen kontaktussal járó betegellátásból, fájdalmasan nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy a korhatáruk betöltése után tovább dolgozó egészségügyi szakemberek nélkül a magyar egészségügyi ellátás biztosítása szinte emberfeletti erőfeszítést kíván. E kivételes helyzet miatt is érdemes áttekinteni, hogyan dolgozhatnak tovább és milyen feltételekkel mehetnek nyugdíjba az orvosok és más egészségügyi szakdolgozók.

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat szerint a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottaknak és egyéb közszolgálati jellegű jogviszonyban dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíj vagy a munka között, mert az illetményüket és a nyugdíjukat egyidejűleg nem vehetik föl. Ha fennmarad a közszolgálati jellegű jogviszonyuk, akkor annak tartamára a nyugdíjukat szüneteltetni kell. Nyugdíjas továbbfoglalkoztatásukra ráadásul kizárólag akkor kerülhet sor, ha ehhez a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez.

...

A nyugdíjkorhatár betöltését követően közalkalmazotti jogviszonyban tovább dolgozó orvosok és más egészségügyi dolgozók számára a megállapított, de szünetelő nyugdíjuk összegét a munkáltató az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól jövedelemkiegészítésként megigényelheti, és kifizetheti a nyugdíjas közalkalmazott részére. Vagyis a korhatára betöltése után tovább dolgozó közalkalmazott orvosok és ápolók nem nyugdíjban, hanem olyan jövedelemkiegészítésben részesülnek, amelynek nettó összege megegyezik a nyugdíj összegével.

...

A koronavírus járvány miatti veszélyhelyzet időtartamára azonban a Kormány elrendelte a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló kormányhatározat alkalmazásának felfüggesztését az egészségügyi dolgozók vonatkozásában. Így azok az orvosok és egészségügyi szakdolgozók, akik a nyugdíjkorhatárukra – idén 64 és fél év – tekintettel a cikkben leírt engedélyezési és jövedelemkiegészítési eljárásra kényszerülnének, a veszélyhelyzetben külön engedély nélkül dolgozhatnak tovább közalkalmazotti jogviszonyban a korhatáruk betöltését követően. Ez esetben nem minősülnek nyugdíjasnak, ha nem igénylik a nyugdíjukat, így viszont a korhatáruk betöltése után szerzett minden 30 nap szolgálati idő alapján jogosultak lesznek a fél százalékos nyugdíjnövelésre mindaddig, amíg később ténylegesen be nem nyújtják az öregségi nyugdíj iránti igénylésüket.

A teljes cikket IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...