Hogyan hat a nyugdíjjogosultságra a tételes adó megfizetése alóli mentesítés a koronavírus veszélyhelyzetben?

Hogyan hat a nyugdíjjogosultságra a tételes adó megfizetése alóli mentesítés a koronavírus veszélyhelyzetben?

2020. 04. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Elvesznek-e a szolgálati időből azok a hónapok, amikor a veszélyhelyzet miatt nem kell fizetni a katás tételes adót?

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól szóló rendelet alapján a mentesített tevékenységet folytató kisadózó 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesül a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló törvényben (Katv.) meghatározott tételes adó megfizetése alól.

Az adófizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét.

A Katv. szerint a főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül, a társadalombiztosítási, valamint a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvényekben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerez.

Ezeknek az ellátásoknak a számítási alapja havi 50 ezer forint tételes adó fizetése esetén havi 98.100 forint, havi 75 ezer forint tételes adó fizetése esetén 164.000 forint. (A nem főállású kisadózó – aki csak havi 25 ezer forint tételes adót fizet – e jogállására tekintettel nem minősül biztosítottnak, vagyis az ő esetében nincs törvényi számítási alap.)

 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...