Megvan az eredmény: idén 8,7 százalékkal nőnek a valorizációs szorzók

Megvan az eredmény: idén 8,7 százalékkal nőnek a valorizációs szorzók

2022. 02. 23.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek 8,7%-kal magasabb valorizációs szorzókkal állapítják meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíj számításával, a nyugdíjigénylés optimális időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A valorizációs szorzók növekedése 2022. évi nyugdíjmegállapítás esetén

 

A 2022. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek a tavalyinál 8,7 százalékkal magasabb valorizációs szorzókkal állapítják meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 

2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén. 

A KSH legfrissebb (2022. február 23-án közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2021. január –  december hónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2021. január – december időszakban a bruttó átlagkereset 438.800 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 449.600 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 291.800 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 300.500 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,7 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében a 2022. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében 8,7 százalékkal nőnek a valorizációs szorzók a 2021-ben alkalmazott szorzókhoz képest.

Így idén is folytatódik az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.

A végleges valorizációs táblázatot a 2022. márciusában e tárgyban kiadandó kormányrendelet határozza meg. A kormányrendelet közzétételéről természetesen azonnal beszámolok majd.

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...