Jól járnak az idei nyugdíjigénylők

Jól járnak az idei nyugdíjigénylők

2021. 03. 31.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A valorizációs szorzószámok alapvetően befolyásolják a nyugdíj alapjául szolgáló számított havi nettó életpálya átlagkereset összegét. Idén e szorzók különösen kedvezőek.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha kérdése van a nyugdíjszámítással kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A valorizációs szorzószámok alapvetően befolyásolják a nyugdíj alapjául szolgáló számított havi nettó életpálya átlagkereset összegét. A tavalyiaknál 9,7 százalékkal magasabb új szorzószámokat a 2021. január 1-je és december 31-e közötti időponttól megállapítandó nyugellátások esetén kell alkalmazni.

Az új szorzókkal állapítják meg az életpálya átlagkereset összegét a 64 év 183 napos korhatárukat 2021. első felében betöltő, 1956. második félévében született személyek, valamint a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit idén teljesítő hölgyek idei nyugdíjigénylése  esetén, továbbá abban az esetben is, ha a 2020-ban vagy korábban a korhatárukat már betöltött vagy a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit már teljesítő személyek idei kezdőnappal kérik megállapítani a nyugdíjukat.

2021-ben történő nyugdíjmegállapítás esetén a valorizálás a 2019-ben és előtte elért keresetekre vonatkozik, amelyeket a 2020-as kereseti szinthez kell igazítani. Ennek során a 2019-es és korábbi naptári évekre (minden évre külön-külön) meghatározott, az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedéséhez igazodó valorizációs szorzóval meg kell szorozni az adott naptári év bérezett napjaira számított nettósított keresetet, így igazítva a különböző naptári évek számított nettó kereseteit a 2020-as év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez. 

A teljes cikkemet IDE KATTINTVA olvashatja el a Pesti Hírlap portálon.

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...