Hol késik a valorizációs kormányrendelet?!

Hol késik a valorizációs kormányrendelet?!

2022. 03. 31.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Március utolsó napján sem jelent meg a valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet, pedig legkésőbb 31-én meg kellett volna jelennie.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőbeni nyugdíjával, a nyugdíjemeléssel vagy a nyugdíj egyéb növelési lehetőségeivel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Hol késik a valorizációs kormányrendelet?!

 

Március utolsó napján sem jelent meg a valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet.

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámításához a Kormánynak minden év márciusában, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatok alapján rendeletben kell meghatároznia a valorizációs szorzószámokat. 

A 2022-re vonatkozó valorizációs szorzószámok meghatározásához szükséges, a 2021. évre vonatkozó nettó átlagkereset-növekedési adatot a KSH már 2022. február 23-án nyilvánosságra hozta, eszerint az átlagkereset növekedésének mértéke 8,7%. 

A kormányrendeletnek ennek figyelembevételével kell meghatároznia a valorizációs szorzókat. Az új valorizációs szorzószámok alkalmazásával lehet csak megállapítani a 2022. évi nyugdíjat, a korhatár előtti ellátást, az átmeneti bányászjáradékot és a táncművészeti életjáradékot. 

A kormányrendelet azonban 2022. március 31-én sem jelent meg. 

Az előző években március folyamán már jóval korábban megjelentek a valorizációs szorzókról szóló rendeletek (2018-ban  március 7-én, 2019-ben március 18-án, 2020-ban március 20-án, 2021-ben március 24-én). 

A valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet az idei nyugdíjba vonulókat érinti (korbetöltött nyugdíj, Nők40), továbbá mindazokat, akik idén igénylik az elhunyt nyugdíja számításától függő özvegyi nyugdíjukat, árvaellátásukat, valamint azokat, akik idén igénylik a korhatár előtti ellátásukat, szolgálati járandóságukat, átmeneti bányászjáradékukat, táncművészeti életjáradékukat. 

A kormányrendeletnek azért is mielőbb meg kell jelennie, mert az ügyintézési határidő 2022. április 15-én jár le, ha az öregségi nyugdíj megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépését megelőzően nyújtották be, vagy a hozzátartozói nyugellátás megállapítása iránti kérelmet a tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó szorzószámok hatálybalépését megelőzően nyújtották be, és a hozzátartozói nyugellátás megállapításához a valorizációs szorzószámokat alkalmazni kell, és az általános ügyintézési határidő tárgyév április 15-ét megelőzően telik le.

Remélem, holnap már a kormányrendelet megjelenéséről számolhatok be!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...