A valorizációs szorzók várhatóan közel tíz százalékkal magasabbak lesznek idén

A valorizációs szorzók várhatóan közel tíz százalékkal magasabbak lesznek idén

2021. 02. 01.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A KSH legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében biztosra vehető, hogy a valorizációs szorzók idén közel 10 százalékkal magasabbak lehetnek, mint tavaly voltak.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával vagy annak számításával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A valorizációs szorzók várhatóan közel tíz százalékkal nőhetnek a 2021. évi nyugdíjmegállapítások esetén

 

A 2021. január 1. és december 31. közötti megállapítási kezdőnappal nyugdíjat igénylő személyeknek - a koronavírus pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére - már nem kell tartaniuk attól, hogy kedvezőtlenebb valorizációs szorzókkal állapítanák meg a nyugdíjuk alapját képező nettó számított havi életpálya átlagkeresetük összegét.

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani. 

2021. évi nyugdíjigénylés esetén a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2020. év kereseti szintjéhez igazítani a 2021. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén. 

A KSH legfrissebb (2021. január 29-én közzétett) kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2020. január - novemberhónapokban mért átlagkeresetek jelentős mértékben nőttek az előző év azonos időszakához képest.

2020. január–november időszakban a bruttó átlagkereset 399.300 forint, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 410.100 forint volt. Ugyanebben az időszakban a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 265.500 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 274.300 forint volt.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 9,6 százalékkal, a kedvezmények figyelembe vételével számított nettó átlagkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

E friss gyorsjelentés tükrében a nettó átlagkereset növekedése 2020-ban az egész évben fennmarad, vagyis 2021-ben közel 10%-os mértékben tovább javulhatnak a valorizációs szorzók.

Így idén is folytatódik az a trend - miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani a korábbi évek kereseteit -, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi olyan évben igényli a nyugdíját a jogosult, amelyet a nettó kereset növekedése jellemez, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is.

Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés.


Idén egyébként az igényelheti a nyugdíját, aki

- 1956. második félévében született, így 2021. első félévében tölti be a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatárát, továbbá

- az a hölgy, aki idén teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának (2021-ben is változatlan) feltételeit, valamint 

- természetesen az is igényelheti idén bármikor a nyugdíját, aki már korábban teljesítette a nyugdíj feltételeit, de a nyugdíja megállapítását még nem kérte.

 

Ha még nem tette volna meg, IDE KATTINTVA föliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére, hogy időben értesüljön a nyugdíjakat érintő minden fontos fejleményről!

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...