Milyen lehetőségek adódnak abból, hogy nincs nyugdíjkényszer?

Milyen lehetőségek adódnak abból, hogy nincs nyugdíjkényszer?

2020. 04. 18.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Magyarországon nincs nyugdíjkényszer, így senki sem köteles igényelni a nyugdíját akkor, amikor annak feltételei teljesültek. A korhatár betöltésével igényelhető nyugdíj mellett a nők kedvezményes nyugdíjának igénylése is halasztható.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Magyarországon nincs nyugdíjkényszer, így senki sem köteles igényelni a nyugdíját akkor, amikor annak feltételei teljesültek. A korhatár betöltésével igényelhető nyugdíj mellett a nők kedvezményes nyugdíjára is vonatkozik az a lehetőség, hogy az ellátás igénylése halasztható. A közszférában a korhatár betöltésével ugyan egyes közszolgálati jellegű jogviszonyok az adott jogviszonyra vonatkozó szabályozás következtében megszűnhetnek, de ez sem teszi kötelezővé (legfeljebb célszerűvé) az öregségi nyugdíj igénylését.


A nyugdíjigénylés elhalasztásának alapvetően három indoka lehet:

- a valorizációs szorzók hatásának optimalizálása,
- a százalékos mértékű nyugdíjszorzó növelése, amelyet a szolgálati idő egész években mért hossza határoz meg,
- a korhatár betöltését követően a nyugdíj igénylése nélkül szerzett további szolgálati idő alapján járó nyugdíjbónusz lehetőségének kiaknázása.

 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...