Felmentés az egészségügyben a "kényszernyugdíjazás" alól a koronavírus-járvány miatt

Felmentés az egészségügyben a "kényszernyugdíjazás" alól a koronavírus-járvány miatt

2020. 03. 15.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A kormány általános felmentést ad az egészségügyi dolgozóknak a röviden kényszernyugdíjaztatásnak nevezett szabály alól.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben esedékes nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A koronavírus magyarországi terjedése sok mindent felülír, hosszú évek tétlensége után ugyanis a kormány a pénteken megjelent határozatában általános felmentést ad az egészségügyi dolgozóknak a röviden kényszernyugdíjaztatásnak nevezett szabály alól.

A Portfolio.hu gazdasági hírportál így kezdi híradását, amelyben az én elemzésemre utal a háttér megvilágítása érdekében:

"A Kormány elrendeli a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat alkalmazásának felfüggesztését az egészségügyi dolgozók vonatkozásában a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által kihirdetett veszélyhelyzet időtartamára - mondja ki a miniszterelnök által aláírt pénteki kormányhatározat.

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Leginkább a nyugdíjas, illetve nyugdíj előtt álló egészségügyi dolgozók tudják erre a választ. A 2013-as szigor értelmében a nyugdíjkorhatárt elérő közalkalmazottaknak választaniuk kellett a nyugdíj és a munka között (mert illetményüket és fizetésüket egyszerre nem vehetik fel), és ez a szabály különösen érzékenyen érintette a már akkor is súlyos munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyi ágazatot. A kötelező nyugdíjazásnak nevezett szabály alól a kórházak és szakrendelők egyedi mentességet kérhettek a dolgozóiknak.

Ennek pontos részleteiről korábban Farkas András nyugdíjszakértő írt alaposabban.

Arra mutatott rá, hogy a mentességi procedúra, a szabályok alkalmazása rendkívül bonyolult folyamat, miközben az orvosok esetében a mentességek 100%-ban jóváhagyást kaptak. Ez is bizonyította, hogy az államnak is szüksége volt és van nyugdíjas egészségügyi dolgozókra. Ennek ellenére a kormány eddig nem adott általános mentességet az ágazat szakdolgozói számára a kötelező nyugdíjazás szabálya alól.

EGÉSZEN EDDIG. A KORONAVÍRUS MAGYARORSZÁGI TERJEDÉSE LÁTHATÓAN EZEN A TÉREN IS ÚJ HELYZETET TEREMTETT. A KORMÁNY HATÁROZATA UGYANIS KIMONDJA, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK ÁLTALÁNOSAN MENTESÜLNEK A NYUGDÍJ VAGY FIZETÉS SZABÁLYA ALÓL.

Mindez kedvező hír az ágazatban dolgozó, nyugdíjkorhatár előtt álló szakemberek számára, de még inkább jó hír az intézmények és az egész egészségügyi ellátórendszer stabilitása szempontjából."

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...