Kiderült, mennyit ér a magyar nyugdíj: Európa sereghajtói vagyunk az idősek juttatásai terén

Kiderült, mennyit ér a magyar nyugdíj: Európa sereghajtói vagyunk az idősek juttatásai terén

2024. 06. 20.

A magyar államnál csak Írország és Málta költ kevesebbet az állami nyugdíjrendszer működtetésére.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a meglévő vagy a jövőben várható nyugdíjával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt fel, hogy jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

A Blikk 2024. június 19-i nyugdíjösszeállításában külön keretben idéznek az interjúmból, amelyben a nyugdíjrendszerek európai összevetéséről szóló legutóbbi Eurostat-jelentést elemeztem.

Részlet az interjúból:

"A helyzet rossz, de nem ennyire

Kissé félrehord az EU statisztika Farkas András nyugdíjszakértő szerint, mivel abban a korhatár előtti és a rokkantsági nyugdíjasok ellátása is szerepel, amely nálunk már megszűnt.

A szakértő aláhúzta: megnyugtatóbb képet kapunk a magyar nyugdíjakról, ha nem az EU átlagával, hanem a hazai átlagkeresetekkel hasonlítjuk össze őket. Mivel ugyanis utóbbiak szintén le vannak szakadva az uniós átlagtól, egymáshoz viszonyítva kiegyensúlyozottabbnak mondhatók. Az átlagnyugdíj a nettó átlagkereset 55 százaléka itthon, de ha a 13. havi nyugdíjat is beleszámítjuk éves szinten már 65 százalék ez az arány.

Tovább árnyalja az EU statisztikáját az a szomorú tény is, hogy a hazai lakosság nemcsak bérek és nyugdíjak, hanem átlagéletkort illetően is a mezőny végén szerepel. Míg a magyar férfiak átlagosan 13,2, a nők pedig 17,3 évvel élik túl a 65 éves életkort, az EU-átlag ennél sokkal magasabb. A férfiak esetében 17,3, a nőknél pedig 20,9 év."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...