Katásokat érintő kedvező változások

Katásokat érintő kedvező változások

2020. 04. 25.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A koronavírus járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló kormányrendelet megemeli a főállású kisadózók járulékalapját. A leginkább sújtott iparágak kisadózói négy hónapon át mentesülnek a tételes adó alól.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges adózási könnyítésekről szóló kormányrendelet megemeli a főállású kisadózók járulékalapját.

A főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt továbbra is biztosítottnak minősül, a társadalombiztosítási törvényben (Tbj.) meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet, ezen ellátások számításának alapja

- az 50 ezer forint tételes adót fizető katások esetén havi 98.100 forintról havi 102.000 forintra,

- míg a magasabb összegű, 75 ezer forintos tételes adó fizetése esetén havi 164.000 forintról 170.000 forintra emelkedik

2020. július 1-jétől.

Viszont ha a főállású kisadózó nyugdíjjárulék-alapot képező keresete a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek továbbra is csak az arányos időtartamát veszik figyelembe szolgálati időként a nyugdíj összegének kiszámítása során.

Az 50 ezer forint tételes adót fizető katás vállalkozóknak emiatt változatlanul tudatában kell lenniük, hogy a majdani nyugdíjukat két tényező is csökkentheti.

Egyrészt a nyugdíjszámítás során figyelembe vehető szolgálati idejüket arányosítani kell a jogszabályban meghatározott járulékalap és a minimálbér arányában, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő befolyásolhatja azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. 

Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset továbbra is alacsony összege.

 

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...