Július 1-jét követően beadott visszamenőleges nyugdíjigényléssel a nyugdíj összege már csak az idei szabályok szerint állapítható meg

Július 1-jét követően beadott visszamenőleges nyugdíjigényléssel a nyugdíj összege már csak az idei szabályok szerint állapítható meg

2024. 07. 01.

A nyugdíj visszamenőlegesen a kérelem benyújtását megelőző hatodik hónap első napjától igényelhető, így július 1. után beadott igényléssel a nyugdíj összegét legkorábban már csak 2024-es kezdőnappal lehet megállapítani.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjigénylés időzítésével kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt fel, hogy jutányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal megválaszoljam.

 

Ha valaki korábban már teljesítette a nyugdíj feltételeit, de kivárt az igényléssel, akkor a nyugdíját visszamenőleg legfeljebb a nyugdíjigénylés benyújtásának hónapját megelőző hatodik hónap első napjától kérheti.

Így ha valaki idén júniusban kérte a visszamenőleges nyugdíjmegállapítást, akkor legkorábban 2023. december 1-jétől kérhette a nyugdíját (feltéve természetesen, hogy akkor már teljesültek a nyugdíj feltételei).

Viszont ha valaki 2024. július folyamán adja be a nyugdíjigénylést, akkor a legkorábbi megállapítási kezdőnap már csak 2024. január 1. lehet.

A visszamenőleges igénylés, valamint annak lehetséges indokai és következményei kapcsán nyilatkoztam az M1 Summa gazdasági magazin június 29-i adásában.

A nyilatkozatomat ide kattintva tekintheti meg.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...