Inkább egy nyugdíjprémiumnak felel meg a 13. havi nyugdíj

Inkább egy nyugdíjprémiumnak felel meg a 13. havi nyugdíj

2020. 04. 10.

A miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíj nem hasonlít a 2009-ben kivezetett 13. havi nyugdíjra, inkább egy bőkezű nyugdíjprémiumnak felel meg négy éven át.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha Önnek személyes kérdése van a nyugdíjával vagy a nyugdíjjogosultságával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti föl a kérdését, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Az ATV Start ajánlójából:

"30-35 ezer forint pluszpénzt kaphatnak jövő év februárjában az átlagos nyugdíjjal rendelkező idősek. A juttatás a miniszterelnök által bejelentett 13. havi nyugdíj első heti részlete. 

A nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában arról beszélt a mostani nem olyan, mint az egykori 13. havi nyugdíj. Azt a gazdasági világválság alatt még 2009-ben a Bajnai-kormány idején szüntettek meg, az egy 80 ezer forintban maximált összegű 13. havi juttatás volt, amit egyben fizettek ki.

Az új megoldás viszont Farkas András szerint inkább egy bőkezű nyugdíjprémium.

A nyugdíjprémium az, ami csak 3,5 százalékos gazdasági növekedés fölött járna a nyugdíjasoknak, de ezt most felülírhatja a rendelkezés. Így talán helyesebb abban a kontextusban értelmezni, hogy négy évig biztosan számíthatnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumba – részletezte a szakértő. Az viszont a Farkas András szerint is kérdés, hogy hogyan fog ez beépülni a nyugdíjba. 

Farkas András elmondta azt is, hogy egymillióan 127 ezer forintnál többet kapnak, egymillióan pedig ennél kevesebb összeget öregségi nyugdíjként.

Szerinte azokra kell igazán koncentrálni, akik kevesebb pénzből kényszerülnek koncentrálni, mert az élelmiszerárak elszabadulása miatt, ők még nehezebb helyzetben vannak.

A nyugdíjszakértő úgy látja, hogy el van különítve az idei nyugdíjprémiumra 21 milliárd forint, azt azonnal célszerű lenne felhasználni, és olyan segélyezésre költeni, ami által a nyugdíjasok azonnali segélyt kapnak."

A Bombera Krisztinával folytatott hétperces beszélgetésemet az ATV Start 2020. április 10-i adásában IDE KATTINTVA nézheti meg.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...