Ingatlan és nyugdíj, avagy hogyan működtethető a lakásban testet öltő holt tőke?

Ingatlan és nyugdíj, avagy hogyan működtethető a lakásban testet öltő holt tőke?

2023. 04. 05.

Az ingatlantulajdon merev szerkezete nem teszi lehetővé, hogy az élethelyzetünk változásaitól függően változó lakhatási igényeink szerint változtassunk lakóingatlant. Milyen lehetőségek nyílhatnak idősebb korunkban e gond megoldására?

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, vagy a nyugdíjcélú előtakarékosság lehetőségeivel kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

A Trend FM Délutáni Monitor című műsorában Érczfalvi András szerkesztővel beszélgettem a magyarországi ingatlanhelyzet alakulása kapcsán arról, milyen következményekkel jár az, hogy közel egy évtizeddel korábban veszik fel a fiatalok az első lakáshiteleiket, miközben az ingatlanárak és a bérleti díjak is megszaladtak az elmúlt években?

Nem rontja-e az öngondokodás esélyeit, ha a keresetből elsősorban a lakáshitelek törlesztőrészleteit kell kifizetni? Mit tanulhatunk ennek kapcsán a viselkedésalapú közgazdaságtanból?

Mit kezdhet a korai hitelfelvétel miatt az adós nyugdíjas korára már tehermentessé váló ingatlannal mint holt tőkével a leendő nyugdíjas? Mit jelent a fordított jelzálog?

Megváltoztatható-e a magántulajdon fétise a lakhatási paradigmában?

A beszélgetést az alábbi hangfájl elindításával hallgathatja meg.

 

Dr.Farkas András a Trend FM Monitor Délután műsorában 20230404


K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...