Így alakul a katások nyugdíjjogosultsága 2018-ban

Így alakul a katások nyugdíjjogosultsága 2018-ban

2018. 02. 13.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha a főállású kisadózó havi 50 ezer forint tételes adót fizet, akkor a 2018-ban szerzett szolgálati idejét is arányosítani kell majd a nyugdíjszámítás során. Így idén 365 nap helyett csak 250 napi szolgálati időre számíthat a katás vállalkozó.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint, vagy – választása szerint – havi 75 ezer Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint tételes adót fizet 2018-ban is. A bevételi értékhatár (12 millió Ft) és az alanyi áfamentes értékhatár (8 millió Ft) sem változott idén.

Ha a főállású kisadózó biztosított által elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset a mindenkori minimálbérnél kevesebb, a biztosítási időnek csak az arányos időtartama vehető szolgálati időként figyelembe a nyugdíj összegének kiszámítása során.

Az 50 ezer Ft tételes adót fizető katás vállalkozókat emiatt kettős veszedelem fenyegeti a társadalombiztosítási nyugdíjuk tekintetében. Egyrészt a nyugdíjszámítás során a figyelembe vehető szolgálati idejük rövidebb lesz, és e rövidebb (arányosított) szolgálati idő alapján kell majd megállapítani azt a nyugdíjszorzót, amellyel a számított nettó életpálya átlagkeresetüket meg kell szorozni a nyugdíj összegének meghatározásához. Másrészt e számított nettó átlagkeresetet is csökkenti a katás időszakban beszámítható kereset nagyon alacsony összege.

A cikk folytatását IDE KATTINTVA olvashatja el!

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...