Hogyan lehet szolgálati időt és nyugdíjalapot képező jövedelmet vásárolni?

Hogyan lehet szolgálati időt és nyugdíjalapot képező jövedelmet vásárolni?

2022. 02. 28.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Sok esetben előfordul, hogy valaki az élete egy adott szakaszában sem szolgálati időt, sem figyelembe vehető keresetet nem szerez. Ilyen esetben megállapodást köthet a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő és nyugdíjalapot képező kereset szerzésére.

K Küldés K Nyomtatás

 

Ha személyes kérdése van a szolgálati idővel, a beszámítható keresettel, a nyugdíj számításával kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA teheti azt föl, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Hogyan lehet szolgálati időt és nyugdíjalapot képező jövedelmet vásárolni?

 

1.

Sok esetben előfordul, hogy valaki az élete egy adott szakaszában nem áll biztosítási jogviszonyban vagy szünetel ez a jogviszonya, így sem szolgálati időt, sem figyelembe vehető keresetet nem szerez az érintett időszakokban. A törvény azonban lehetővé teszi a számára, hogy megállapodást köthessen a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő, illetve a figyelembe vehető jövedelem megszerzése céljából.

A törvényi rendelkezés szerint az a belföldi nagykorú természetes személy, aki nem saját jogú nyugdíjas és biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem áll (nem áll semmilyen keresőtevékenységgel járó biztosítási jogviszonyban, például munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, vállalkozási vagy megbízási jogviszonyban), vagy a biztosítása szünetel (például fizetés nélküli szabadságon van), nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem szerzése céljából 22% nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet. A megállapodás szolgálati időre és nyugdíj alapjául szolgáló átlagkereset szerzésére külön-külön nem köthető meg.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék alapja a megállapodást kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege (a minimálbér jelenleg havi 200.000 ezer Ft, ennek a 22%-a 44.000 Ft, ennyi a megállapodás alapján befizetendő havi járulék idei minimális összege). Ha a megállapodást a minimálbér összegének figyelembe vételével kötik meg, akkor annak változása esetén a megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulékot a változást követő hónap 12. napjáig kell a módosított összeg alapján megfizetni.  Így kell eljárni akkor is, ha a megállapodást kötő személy az általa megjelölt jövedelmét módosítja. 

2.

E leggyakrabban megkötött szerződés mellett kizárólag szolgálati idő szerzése érdekében is köthető megállapodás - szintén a minimálbér összegének 22 százalékával egyenértékű nyugdíjjárulék fizetése mellett.

2.1.

A szolgálati idő szerzésére irányuló egyik megállapodás akkor köthető, ha valaki a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányait 1997. december 31-ét követően folytatta, és ezt az időtartamot kívánja szolgálati időként elismertetni a saját jogú öregségi nyugdíja tekintetében. A nyugdíjtörvény alapján ugyanis csak az 1998. január 1-je előtt folytatott felsőfokú tanulmányok ideje ismerhető el szolgálati időként (ez alól csak a hozzátartozói nyugellátások - özvegyi nyugdíj, árvaellátás - jelentenek kivételt).

2.2.

A szolgálati idő szerzésére irányuló másik megállapodás akkor köthető, ha a teljes öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges legalább húsz év szolgálati időből, vagy az öregségi résznyugdíjhoz előírt legalább tizenöt év szolgálati időből legfeljebb öt év hiányzik. Ilyen esetben kizárólag az öregségi résznyugdíjra vagy öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz szükséges hiányzó legfeljebb öt év naptári évi időtartamot lehet szolgálati időként a megállapodás révén megszerezni.

2.3.

Szolgálati idő szerzése érdekében egy nagyon speciális megállapodás is köthető, a megállapodás megkötése napján érvényes gyermekgondozási segély összege alapján (ami 15. éve változatlanul havi 28.500 forint), 10 százalék nyugdíjjárulék - azaz havi 2850 forint - megfizetésével, amely kizárólag az 1998. évre, a gyermekgondozási segély idejével megegyező otthoni gondozás idejére szól. 

 

Ha még nem tette meg, ide kattintva iratkozzon föl a NyugdíjGuru News INGYENES heti hírlevelére!

 

 

 

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...