Hatalmas plusz összeget kapnak 2022-ben a nyugdíjasok

Hatalmas plusz összeget kapnak 2022-ben a nyugdíjasok

2022. 11. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Legutóbbi hírlevelemben - amelynek tartalmát részletesen ismerteti a Portfolio gazdasági hírportál is - összefoglaltam, hogy milyen összegű plusz jövedelemhez jutnak a nyugdíjasok 2022-ben és 2023. első két hónapjában.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Idén tölti be a nyugdíjkorhatárát vagy idén teljesíti a Nők40 feltételeit? Nem tudja, akkor jár-e jobban, ha idén vagy csak jövőre kéri a nyugdíját? Vagy még később? Vagy visszamenőlegesen? Ha ilyen kérdéseken tépelődik és a folyton romló veszélyhelyzetben nem biztos a válaszokban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl nekem a kérdéseit, hogy azokat méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam - így akár több százezer forint előnyhöz juthat nyugdíjas élete során. Kérdezzen, hogy ne veszítsen! 

 

Mennyi plusz jövedelem illeti meg a nyugdíjasokat

2022. novemberben és decemberben, valamint

2023. januárban és februárban?

 

1. Korrekciós emelés novemberben

2022. november 11-én érkezik a bankszámlákra a 4,5%-os korrekciós nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium. Aki postai kézbesítésel kapja a nyugdíját, annak részére november folyamán a postai kézbesítési naptár szerint viszi a postás a nyugdíját, a nyugdíjemelési korrekciót és a nyugdíjprémiumot.

A korrekciós nyugdíjemelés révén

- egyrészt a novemberi nyugdíj összege emelkedik (az októberi nyugdíj összegét kell 4,5%-kal emelt összegben folyósítani, így a teljes évre vonatkozó nyugdíjemelés mértéke 14%),

- másrészt a 2022.  január-október tíz hónapjára és a 2022. februárban kézhez kapott 13. havi nyugdíjra visszamenőleg, egyösszegben jár a 4,5%-os emelés.

A pénzügyminiszter közleménye szerint a nyugdíjnövelés összesített mértékét az eddigi nyugdíjemelések mértékének összeszorzásával kell számítani, így a januári 5%-os, a júliusi évközi 3,9%-os és a novemberi korrekciós 4,5%-os emelés összességében 1,05 x 1,039 x 1,045 = 1,14-szeresére növeli a nyugdíjak összegét idén.

Erre több kedves Olvasóm is felhívta a figyelmemet, ezúton is köszönöm az észrevételeiket, mert az én korábbi tudomásom szerint az emeléseket nem az előző havi nyugdíj összegére, hanem az előző év végi nyugdíj összegére vetítve kellett végrehajtani, de a PM a nyugdíjasok javára szolgáló módon, az emelést megelőző hónap aktuális nyugdíjösszegére vetíti a az emelést, így annak mértékét nem összeadni kell, hanem összeszorozni.

Így adódik a korábban jelzett 13,4%-os éves nyugdíjemelés helyett 14%-os emelés.

A helyzeten ez persze sokat nem változtat - a 35%-os élelmiszerár-emelkedés és a többszörös gáz- és áramár emelkedés ellen édesmindegy, hogy 13,4%-kal vagy 14%-kal magasabb-e a nyugdíj -, mégis örömteli, hogy a nyugdíjasok érdekét jobban szolgáló módon fizetik a korrekciós emeléseket.


2. Nyugdíjprémium novemberben

Emellett szintén egyösszegű juttatás a novemberi nyugdíjjal együtt érkező nyugdíjprémium, amelynek összege minden olyan jogosult számára, akinek a novemberi (tehát az emelés utáni) ellátása összege eléri vagy meghaladja a 80 ezer forintot, egységesen 10 ezer forint.

Akinek 80 ezer forintnál kisebb a novemberi ellátása összege, az a következő képlettel számolhatja ki, mennyi nyugdíjprémium (illetve a nyugdíjtól eltérő ellátás esetén mekkora egyszeri ellátás) illeti meg:

novemberi ellátás összege osztva nyolccal.

(Például 60 ezer forint novemberi ellátás esetén a nyugdíjprémium 7500 forint.)


3. Nyugdíjjövedelem összesített emelkedése 2022-ben

Ha 2022. egészére vetítjük, hogy összességében mennyibe került a nyugdíjkasszának az idei emelések, valamint az idei 13. havi nyugdíj és az idei nyugdíjprémium, akkor a következő plusz jövedelmek illették meg a nyugdíjasokat:

- a 2022. januári, júliusi és novemberi nyugdíjemelések révén összesen 580 milliárd forint, 

- a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíj révén 372 milliárd forint,

- a 2022. novemberi nyugdíjprémium révén 24,5 milliárd forint,

összesen idén 976,5 milliárd forint.

A 2022. december nyugdíj összege a novemberi nyugdíj összegével egyező mértékű lesz, vagyis idén decemberben további emelési korrekció nem várható. 

Minden nyugdíjas honfitársam figyelmét szeretném fölhívni arra, hogy a karácsonyi ünnepek miatt a decemberi nyugdíj korábban, december első napjaiban érkezik majd, így a következő nyugdíjig nem egy hónapot, hanem másfél hónapot kell várniuk! 

A nyugdíjnövelési és egyéb plusz juttatási összegek az idei 4.170 milliárd forintos nyugdíjkassza 23%-ával egyenértékű kiadást generálnak, vagyis e szemléletben a nyugdíjasok ténylegesen 23%-kal több elkölthető jövedelemhez jutnak idén, mint jutottak 2021-ben. 

Így összességében az éves inflációt meghaladó mértékű juttatásban részesülnek - csakhogy az összesített szemlélet elfedi a valóság tömegeket sújtó tényleges gondjait, elsősorban a medián nyugdíj összegénél (a novemberi emelés előtt pillanatnyilag 142 ezer forintnál) kisebb ellátásban részesülő több mint egymillió nyugdíjas súlyos megélhetési problémáit és a pillanatnyilag 100 ezer forintnál is kisebb összegű ellátásban részesülő 600 ezer nyugdíjas keserves gondjait.

Ezért lenne feltétlenül szükséges - legalább a folyton hosszabbodó veszélyhelyzet időtartamára - áttérni a havi nyugdíjemelésre, amelyet valorizációs és szolidaritási korrekcióval is szükséges lenne haladéktalanul kiegészíteni.

 

4. Nyugdíjjövedelem összesített emelkedése 2023-ban a januári emelés és a 13. havi nyugdíj alapján

2023. januárban várható a nyugdíjak jövő évi első emelése, amely nem a költségvetési törvényben pillanatnyilag szereplő 5,2%-os mértékű lesz, hanem annak akár közel a háromszorosa (a gazdaságfejlesztési miniszter legutóbbi becslése szerint 13%-os).

Ha a 2023. januári nyugdíjemelés mértéke 13%-os lesz, akkor ez több mint 520 milliárd forint plusz jövedelemhez juttathatja a nyugdíjasokat jövőre (és persze ennyi plusz kiadást generál a nyugdíjkasszában). 

2023. februárjában érkezik majd a jövő évi 13. havi nyugdíj, amelynek összege megegyezik a 2023. januári nyugdíj összegével (ezért is fontos, milyen mértékű a januári nyugdíjemelés).

13%-os januári emelés után a 13. havi nyugdíj várhatóan összesen további 455 milliárd forint jövedelmet juttat a jogosultaknak (és okoz ekkora kiadást a nyugdíjkasszában).

A januári nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj összesített hatásaként a nyugdíjjövedelem 2023-ban 21,3% mértékben nőhet (a 13. havi nyugdíj éves hatásában 8,3% további nyugdíjemeléssel ér fel), ez plusz 975 milliárd forintot jelent, ami a jövő évre tervezett teljes nyugdíjkassza egyötödével egyenértékű összeg.

 

5. Az inflációs nyugdíjemelés okozta gondok lehetséges megoldása

Összességében azt lehet megállapítani, hogy a nyugdíjjövedelem éves növekedése lépést tart az elszabadult inflációval is, a probléma e nyugdíjjövedelem egyenlőtlen eloszlásában rejlik. 

E jövőre tovább súlyosbodó gond lehetséges megoldására figyelmükbe ajánlom  ezt az elemzésemet.

 

 

 

 

 

 

 

 

A novemberi korrekciós nyugdíjemelésről és nyugdíjprémiumról nyilatkoztam a Hír TV Híradójának is.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...