"Ha így marad, relatív elszegényedési csúszdára kerülhetnek a nyugdíjasok"

"Ha így marad, relatív elszegényedési csúszdára kerülhetnek a nyugdíjasok"

2022. 01. 03.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Amíg a nyugdíjnövelés csak az inflációt követi, folytatódik a nyugdíjasok relatív elszegényedése a plusz juttatások ellenére is.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha kérdése van a nyugdíjemeléssel, a 13. havi nyugdíjjal vagy az egyéb nyugdíjnövelési lehetőségekkel kapcsolatban, akkor IDE KATTINTVA tegye föl a kérdését, és méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszolom. 

A Klubrádió ajánlójából:

Az 1957 január 1. után születettek már csak 65 évesen mehetnek nyugdíjba, bár a nőknek van egy kiskapu, így ők örülhetnek. Az idén nyugdíjba menők 8,5%-kal több nyugdíjat kaphatnak, mint azok, akik tavaly mentek nyugdíjba. De mi vár a nyugdíjasokra, ha ekkora marad az infláció?

Január 1-én érkezik az 5 százalékkal növelt nyugdíj, összhangban az MNB idei előrejelzésével és valamivel meghaladva a kormányzat 4,8%-os inflációs előrejelzését, mondta Farkas András nyugdíjszakértő. Amennyiben 2022-ben ennél is magasabb lesz az infláció, akkor novemberben a törvény szerint kiigazítás lesz: ha 1%-kal magasabb az amúgy tervezettnél, akkor visszamenőleges emelést hajtanak végre, ha viszont 1%-nál kisebb, így az infláció 6% alatt marad, akkor egyösszegű kompenzációt kapnak, mondta az idei menetrendről.

Szerinte olyan is volt már, hogy ha "a politikai, gazdasági szükség megkívánja, akkor egy rendkívüli évközi emelés is előfordulhat, ahogy tavaly nyáron ez megtörtént". A nyugdíjtörvény egyelőre azt biztosítja, hogy a nyugdíj az inflációt kövesse.

A másik rendkívüli juttatás februárban érkezik, egy teljes összegű 13. havi nyugdíj képében, ami 350 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek. Ezt a szakember szerint a nyugdíjasok el is költik az inflációs nyomás miatt, tehát a pénz mindjárt megjelenik keresletként, ami egyfelől inflációt gerjesztő folyamat, másrészt az áfa keretében visszakerül a költségvetésbe. "Mielőtt nagyon örömködnénk, hogy ez egy óriási juttatás, látnunk ell, hogy  egy komplex folyamat része, és mind az inflációhoz, mind a keresleti nyomáshoz hozzájárul" - mondta a szakember.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA hallgathatja meg.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...