Ha adózna a nyugdíj, jobban járhatnának a magyar idősek is

Ha adózna a nyugdíj, jobban járhatnának a magyar idősek is

2023. 05. 29.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

A nettó nyugdíj hungarikum. Már meg kellett volna lépni a bruttósítást. Hogy miért? Egyebek között erről nyilatkoztam a 24.hu hírportálnak.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

Ha személyes kérdése van a nyugdíjával, a nők kedvezményes nyugdíjával, a nyugdíjak megállapításával, számításával, vagy a nyugdíjak emelésével kapcsolatban, akkor azt ide kattintva fölteheti, hogy méltányos díjazás ellenében az Ön személyére szabottan, az ügyintézés során felhasználható jogszabályi hivatkozásokkal együtt megválaszoljam.

 

Részlet a cikkből:

"A nyugdíj (nettó összeg) alapja a bruttó jövedelem, amelyből több lépésben nettó keresetet kell számítani:

- az átlagszámítási időszakban – az 1988. január 1. és a nyugdíjmegállapítás napja között – szerzett, nyugdíjjárulék (2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék) alapját képező kereseteket minden évben, az adott évben érvényes szabályok szerint „járuléktalanítani” kell,

- majd az 1988. január 1. óta szerzett, nyugdíjalapot képező, de már járuléktalanított éves kereseteket minden évben, az adott évben érvényes szabályok szerint „adótlanítani” kell,

- aztán az így kapott éves nettó kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval (ami tulajdonképpen felzárkóztatja a korábbi évek kereseteit) meg kell szorozni (kivéve a nyugdíjmegállapítás évében és az azt megelőző évben szerzett kereseteket),

- továbbá az így kapott nettósított, valorizált éves kereseteket össze kell adni, és ezt az összeget el kell osztani az 1988. január 1. napjától a nyugdíjmegállapítás napjáig terjedő időszakra elismert szolgálati idő azon napjainak számával, amelyeken a nyugdíjigénylőnek keresete volt (az osztószámmal),

- valamint az így megkapott napi nettó átlagkeresetet meg kell szorozni 365-tel, hogy meghatározzuk az éves átlagkeresetet, amit pedig el kell osztanunk 12-vel, hogy megkapjuk a havi nettó „életpálya-átlagkeresetet”, ami a nyugdíjszámítás alapja – foglalta össze a nyugdíjszámítás szövevényes lépéseit Farkas András.

Fontos még, hogy ha a havi nettó életpálya-átlagkereset több, mint 372 ezer forint, akkor a 372 ezer forint feletti keresetrészt csak a degresszió szabályai szerinti csökkentett mértékben lehet számításba venni.


Végül a kiszámított havi nettó (járuléktalanított, adótlanított, valorizált) és szükség szerint degresszált életpálya-átlagkereset összegét meg kell szorozni az úgynevezett nyugdíjszorzóval, hogy megkapjuk a nyugdíjat."

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...