Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hitelezhetnek a magyar államnak

Ha a kormány nem lép, a nyugdíjasok jövő novemberig hitelezhetnek a magyar államnak

2018. 11. 22.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Ha a jövő januári nyugdíjemelés 2,7% lesz, akkor a nyugdíjasok a magyar állam hitelezőivé válhatnak. A hvg.hu az erről szóló okfejtésemet ismerteti.

K Küldés K Nyomtatás

 

IDE KATTINTVA feliratkozhat a NyugdíjGuru News ingyenes heti hírlevelére!

 

A cikket IDE KATTINTVA olvashatja el a hvg.hu oldalon.

 

A magyarázat lényege:

Joggal aggódhatnak a nyugdíjasok, hogy a legfrissebb MNB-jelentések szerint az infláció mértéke már 2018 végére is meghaladhatja a 3,4%-ot, amit a jövő januári 2,7%-os nyugdíjemelés nem lesz képes ellensúlyozni. 

Vagyis 2019. novemberéig (az akkor várható emelési korrekció időpontjáig) a nyugdíjak vásárlóértéke a kormányzati ígéretek ellenére is csökkenni fog.
 
Pőrébb megfogalmazással: a 2,7 millió nyugdíjas és hasonló ellátásban részesülő személy hosszú hónapokon keresztül hitelezni fog a magyar államnak.

Az ok egyszerű:

2018. januárjában 3%-kal emelkedtek a nyugdíjak.

2018. novemberében nem került sor inflációs korrekcióra, mert a nyugdíjas infláció január-augusztus hónapokban mért tényszerű mértéke éppen 3% volt.

Az év negyedik negyedévére azonban az infláció meglódult (3,4 - 3,8% közötti mértékeket jelentettek), de ezt idén nem kompenzálják.

Jövő januárban szintén nem a tényadatok szerinti inflációval emelik a nyugdíjakat, hanem a nyugdíjtörvény előírása szerint a 2019. évi költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel, azaz 2,7%-kal.

Emiatt a nyugdíjasok csak 2019. novemberében, utólag számíthatnak korrekcióra - ha a 2019. január-augusztusi tényadatok ezt lehetővé teszik, vagyis a jövő év első nyolc hónapjában az infláció mértéke magasabb lesz, mint 2,7%. 

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...