Gyorshír: a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mindössze 4,5%, a nyugdíjprémium maximum 10 ezer forint lesz.

Gyorshír: a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mindössze 4,5%, a nyugdíjprémium maximum 10 ezer forint lesz.

2022. 10. 06.
Ezt az összefoglalót több, mint hat hónapja készítettem. Az összefoglalómban szereplő információk a megjelenéskor természetesen pontosak voltak, de mára a jogszabályi változások miatt módosulhattak. Kérem, ellenőrizze a téma megjelenését a friss posztjaim között is!

Az október 5-én éjjelé megjelent Magyar Közlönyben közzétett két kormányrendelet alapján a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke mindössze 4,5% és a szintén novemberben fizetendő nyugdíjprémium maximális összege 10 ezer forint lesz.

K Küldés K Nyomtatás

 

 

A kiegészítő novemberi nyugdíjemelés mértéke, azaz 4,5% elkeserítően alacsony, mert így a nyugdíjak értéke 2022-ben összesen a januári 5%, a júliusi 3,9% és a novemberi 4,5% alapján mindössze 13,4%-kal nő idén, ami a téli hónapokban akár 20%-ot meghaladó inflációhoz és a már jelenleg is 30% fölötti élelmiszer-inflációhoz képest megdöbbentően alacsony szám.

Ráadásul semmi sem utal arra, hogy ezt a korrekciót újabb követhetné még az idén, és arra sem utal semmi, miként segítene a kormányzat a legszegényebb 350 ezer nyugdíjason.

A nyugdíjemelés nagyjából 180 milliárd forint plusz jövedelemhez juttatja az érintett 2,5 millió embert.

A nyugdíjprémiumot is csak 4%-os várt GDP növekedéshez igazították, vagyis a korábban akár 5%-ot meghaladó éves gazdasági növekedéshez fűzött remények szertefoszlottak. A nyugdíjprémium maximális összege így 10 ezer forint lehet (amint ezt már korábban is írtam).

A nyugdíjprémium nagyjából 25 milliárd forint plusz jövedelemhez juttatja az érintett 2,5 millió embert. 

Részletes elemzésem készül.

K Küldés K Nyomtatás
Kérem, várjon... Kérem, várjon...